Borković dvanaesti po potopu u Slovačkoj

Prvu od dve WTCC trke u Slovačkoj srpski automobilista Dušan Borković završio je na 12. mestu, što ga je ostavilo bez novih bodova u Svetskom šampionatu turing automobila.

Tokom prethodna dva dana, na testu, treninzima i kvalifikacijama, bilo je suvo. Međutim, u nedelju se na Slovakija ring sručila kiša, koja je do kraja trke 1 prerasla u pravi potop. Upravo iz tog razloga, ona nije ni izvezena do kraja, već je sigurnosno vozilo tokom tri kruga predvodilo kolonu takmičarskih automobila, da bi je dovelo do distance koja donosi punu kvotu bodova. Čim je ona pređena, nakon 11. kruga, trka je i definitivno prekinuta.

Kao i većina njegovih konkurenata, Borković se namučio boreći se s vremenskim neprilikama i mučio se da održi automobil na stazi. Preveliko zanošenje zadnjeg dela, Dušana je izbacilo sa staze u trećem i četvrtom krugu na krivini 6, i tu je njegov “kruz” #98 pretrpeo izvesna oštećenja.

10306253_764173806947777_4551813715517623627_n 10257684_764173716947786_6558503441236432275_n

Mehaničari NIS Petrol by Campos Racing tima veruju da će moći da otklone probleme, ali će za opravke imati svega 15 minuta pre starta druge trke.

Uslovi su bili neverovatno teški, kiša je padala od početka trke. Znao sam još posle trke u Francuskoj, kad su bili slični uslovi, da će mi biti teško da budem konkurentan i postižem željene rezultate,” opisao je Borković situaciju na Slovakija ringu.

Pančevački as kaže da mu je bilo podjednako teško da se bori s pripremom automobila i svojim stilom vožnje.

– Dobro sam krenuo, napredovao za nekih par mesta, ali mi se dosta zanosio zadnji deo automobila. Par puta sam izletao sa staze, ali sam se na nju vraćao. Na kraju sam trku 1 završio kao dvanaesti.”
Ovaj plasman ne donosi poene, ali Borković sagledava trku i s drugih aspekata.

Nisam oduševljen rezultatom jer nisam uzeo bodove, ali auto je u jednom komadu, a vrlo lako je moglo da bude drugacije. “Kruz” je dosta oštećen već od prvog kruga, kad sam se sudario s Tijagom Monteirom. Tada sam iskrivio trap, prednji levi točak i spliter, pa mi ni aerodinamika nije bila najbolja. To su trke, nadam se da ću što pre zaboraviti nastupe u Mađarskoj i Slovačkoj, gde imam problem sa snalaženjem i idealnim set-apom automobila. Nadam se da ću posle ove trke imati test kako bih unapredio automobil, to mi je preko potrebno,” ističe Borković.

Prvi Srbin u WTCC neće se predavati uoči trke 2 u Slovačkoj.

Nadam se da će druga trka proći bolje, svi znaju da ću se boriti najbolje što umem, do poslednjeg kruga, pa šta bude,” porucio je Borković.

Vozač NIS Petrol by Campos Racing tima posle sedam trka u WTCC zauzima 12. mesto u generalnom plasmanu sa 15 osvojenih bodova.