Serbiaring na Slovakija ringu: Leb osvojio skraćenu trku 1, Borković 12.

Francuz Sebastijan Leb osvojio je trku 1 na Slovakija ringu. Nadmetanje je startovalo po žestokom pljusku i teškim uslovima, staza je izgledala poplavljena, a vidljivost je bila izuzetno loša.

Start je obelezila greska Ivana Milera, koji je krenuo prerano, zbog cega je docnije kaznjen prolaskom kroz boks. Pol poziciju nije iskoristio Hose Marija Lopes i do prve krivine pao je na drugo mesto, a lose je krenuo i Djani Morbideli, koji je pao s pete na sedmu poziciju. Situaciju je najbolje iskoristio Sebastijan Leb, koji je poveo kolonu, a dobro se snasao i Norbert Mihelis: ulovio je poziciju tri i smestio se iza Leba i Lopesa.

Haf se radovao kiši, start je pokazao i zašto – Englez je munjevito popeo “grantu” do osme pozicije.

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Miler je sa četvrtog mesta kratko napadao Mihelisa, zatim je morao u boks da odsluži kaznu. Na natopljenom asfaltu grešili su i mnogo su se klizali Benani, Borković i Miler.

Borbu za četvrto mesto vodili su Čilton i Koronel, dok je šestoplasirani Tarkvini na trenutke delovao preteće u Morbidelijevim retrovizorima.

U četvrtom krugu Borković je drugi put sleteo sa staze i tada su ga pretekli Minih, Benani i Ivan Miler. Valente je u “RML kruzu” u više navrata delovao potpuno van kontrole na pravcima intenzivan akvaplaning pružao je sliku vožnje po ledu.

Jedan krug kasnije, Koronel je dobio dvoboj za četvrto mesto sa Čiltonom, što je više izgledalo kao da ga je Čilton jednostavno pustio, a okršaj timskih kolega iz ROAL motorsporta vođen je prilično oprezno, jer je u superteškim uslovima svaki potez mogao da rezultira izletanjem.
Oko polovine trke, Lopes je blago smanjivao Lebovu prednost, dok je Tarkvini izgubio dvoboj sa Tijagom Monteirom i pao je na osmo mesto. I tu poziciju počeo je da mu ugrožava Haf, ali je direktor trke u sedmom krugu ocenio da je na stazi postalo isuviše opasno za nastavak u takmičarskom ritmu, pa je u akciju poslat sigurnosni auto.

U tom trenutku, prvih 10 pozicija zauzimali su Leb, Lopes, Mihelis, Koronel, Čilton, Morbideli, Monteiro, Tarkvini, Haf i Miler. Pretpostavke da je sigurnosno vozilo zaduženo da sprovede trku do distance od 75% i da zatim sledi prekid, a uz dodelu pune kvote bodova, pokazale su se kao tačne.

AUTO - WTCC SLOVAKIA 2014

Sebastijan Leb tako je zabelezio svoju drugu WTCC pobedu, i to u skoro nemogućim uslovima. Posle trke, reli as je izjavio: “Ovo je bio dosta težak vikend, tražili smo set-ap koji bi mi ulio samopouzdanje. Startovao sam dobro, za razliku od trka u Mađarskoj i to je odlučilo. Kiša je jako padala, ja sam napred dobro video i forsirao sam da pobegnem Pečitu. Bilo bi opasno da je trka nastavljena, bolje je prekinuti na 75% distance, nego da je u ostatku trke 75% automobila zavrsilo u ogradama ili u šljunku. Ovde se na pravcu vozi 250 km/h, a akvaplaning je počinjao već na 100 km/h. Osvojio sam lepe poene i ovo je dobro za samopouzdanje.”

Hose Marija Lopes nije imao nista protiv prekida trke: “Nisam pogrešio na startu, Leb je jednostavno krenuo bolje. Od početka sezone startovi mi nisu sjajni i to moram da popravim. Ipak, važan je krupniji plan – povećao sam prednost u generalnom plasmanu vozača. Na stazi se slabo videlo, nismo znali na kojoj krivini je koliko vode, a na pravcima je bilo najgore i skoro nemoguće za vožnju – vi kočite, a auto nastavlja pravo. U ovom šampionatu važna je stalnost u rezultatima, a meni to odlično ide.”

“Ako kiša ovako nastavi, biće nemoguće trkati se u trci 2,” nastavio je Argentinac. “Treba stići do cilja, ne grešiti i vratiti čitav auto u radionicu.”

Norbert Mihelis stigao je do prvog ovosezonskog podijuma, obradovao je pokisle mađarske navijače i opet je, kao na kvalifikacijama, bio prva perjanica Honde.

“Srećan sam, na testovima posle WTCC runde u Mađarskoj izveli smo krupan korak napred i sada je auto dobro izbalansiran. Na startu sam imao sreće, pošto je Miler pogrešio. Leb i Lopes su mi bežali, ali nisam mnogo forsirao, jer sam video da iza Milera nema nikog. Ne znam kako bi se završilo da Miler nije kažnjen i da je ostao na stazi, ali da se tako desilo, sigurno bih se borio s njim. Trku sam vozio igrajući na sigurno i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih rezultata,” istakao je Norbi.

Prvu pobedu u Jokohama trofeju zabelezio je Čeh Petr Fulin, koji je prekinuo niz trijumfa vozača Likvi moli Engstler tima. Fulin je ovog vikenda superzauzet – u BMW-u 320si već je vozio dve trke ETC kupa, zabelezio je jedno drugo mesto i jednu pobedu, a tokom popodneva očekuje ga i drugi WTCC start u TC2T klasi, za volanom “seat leona”.

“Automobili koje ovde vozim mnogo se razlikuju. U WTCC trci uzivao sam tokom prva tri ili četiri kruga, a posle toga, to nije bila trka, već jedan izuzetno opasan auto-put,” zaključio je Fulin.