Borković na Suzuki za istoriju!

Brzi Srbin Dušan Borković upisao se u istoriju srpskog i svetskog auto-sporta. Vozač NIS Petrol/Kampos rejsing tima osvojio je drugo mesto na drugoj WTCC trci na čuvenoj stazi Suzuka u Japanu.

Ovaj izvanredan rezultat za srpski automobilizam, prvi takav u jednom FIA svetskom takmičenju na kružnim stazama, najsjajniji je trenutak Borkovićeve tekuće sezone u Svetskom šampionatu turing automobila.

Dušanov uspešan vikend zaokružen je osmim mestom u trci 1. U zbiru, vozač „ševrolet RML kruza“ #98 na Suzuki je osvojio 22 boda, što je njegov rezultatski daleko najuspešniji nastup u sezoni 2015. On se popeo na 14. mesto u generalnom plasmanu vozača i sada ima 41 poen.

149_BORKOVICBorković je mudro izvezao prvu trku, štedeći se za trku 2, na kojoj je imao drugu startnu poziciju. U prvom krugu je izgubio jedno mesto, nastavio je kao desetoplasirani i izbegavao svaki rizik. Posle odustajanja Ivana Milera, skočio je na poziciju devet, a u pretposlednjem krugu prestigao je Tijaga Monteira i kao osmi prošao kroz cilj.

U trci 2 srpski automobilista je odlično iskoristio dobru startnu poziciju i jedini momenat strepnje preživeo je kada je Mađar Mihelis u „hondi“ pokušao da ga obiđe. Došlo je do kontakta dva automobila, situacija nije delovala naivno, ali se Pančevac odbranio i ostao na stazi neoštećen. U preostalih deset krugova njegovo mesto nije dolazilo u pitanje, pa je završio trku kao drugoplasirani, iza legende turing trka, Hondinog Gabrijelea Tarkvinija.

143_BORKOVIC 157_MICHELISZ_BORKOVICBorkovića su po izlasku iz automobila savladale emocije, primao je čestitke svog tima i ostalih kolega, a kruna svega bio je spektakularan izlazak na podijum, prvi za nekog srpskog automobilistu u WTCC-u, jednom od najjačih svetskih takmičenja pod okriljem Međunarodne automobilske federacije. Utisak je da je srpski as dominirao tokom ceremonije na pobedničkom postolju, što zbog ovacija koje je dobio, što zbog svoje pojave, pošto je i stojeći na drugom stepeniku bio ubedljivo najviši na podijumu.

„Bilo je fenomenalno! Pobedio sam jer sam imao ogromnu podršku svoje supruge Andrijane, porodice, tima  i svih navijača. Video sam u prvoj trci da mogu da stignem sve, jer sam bio brži od Monteira. Smetao mi je, ali nisam hteo da rizikujem.“

„U drugoj trci sam imao taktiku da ne naprežem gume i da polako pokušam da preteknem i Tarkvinija, ali kada me je Mihelis udario, izgubio sam malo vremena. Srećom, uspeo sam da održim drugo mesto, izborim se sa Mihelisom i ostanem bez ostećenja u toj borbi,“ prepričao je Borković svoj istorijski nastup na Suzuki.

676_TARQUINI 679_BORKOVICDušan je nastavio sjajan niz rezultata na međunarodnoj sceni, pošto je pre dve godine postao evropski šampion na brdskim stazama, a prošle bio treći u Evropskom kupu turing automobila. Zvanično najuspešniji srpski automobilista svih vremena zahvalio se svima koji su bili uz njega u izuzetno teškoj debitantskoj FIA WTCC sezoni.

„Veliko hvala svima koji su verovali u mene cele sezone, mom timu, mojoj Srbiji, sponzorima, premijeru Vučiću, predsedniku Nikoliću i ostalim čelnicima Srbije, koji shvataju koliko je velika stvar što se srpska zastava vijori u FIA svetskom šampionatu.“

Svetsko prvenstvo turing automobila završava se trkama na stazi Guja u Makauu, gde će se voziti od 13. do 16. novembra.