Lopes: Da sam mogao da biram gde da osvojim titulu, to bi bila Suzuka

Kako se moglo i pretpostaviti, Hose Marija Lopes ovenčan je titulom svetskog WTCC šampiona već posle trke 1, na stazi Suzuka u Japanu. Iako mu je bilo dovoljno da kroz cilj prođe četvrti, vozač Sitroena rejsinga je krunu proslavio u velikom stilu – pobedom!

Argentinac je veoma emotivno proslavio svoj prvi naslov: “Veoma sam ponosan što sam prvi Argentinac posle Huana Manuela Fanđa koji je osvojio FIA titulu i to posle 57 godina”, rekao je Lopes. “Želim da zahvalim svima koji su učestvovali u osvajanju moje titule, Sitroenu, mojim mehaničarima i svim članovima tima, mojoj porodici, devojci, navijačima. Da sam mogao da biram gde bih voleo da osvojom titulu, to bi bila Suzuka, jer je na toj stazi moj idol Airton Sena tu osvojio dve titule i ta činjenica može da me čini još ponosnijim”.

Pečito je priznao da, iako jeste želeo da pobedi, nije to hteo po svaku cenu: “Ja sam samo hteo da završim posao kako treba, nisam hteo da upadnem u nevolje. Znao sam da mi je bilo potrebno samo četvrto mesto za titulu, ali sam, naravno, želeo i da pobedim. Samo je bilo važno da izbegnem glupe greške. Nažalost, Ivan je imao problem, pa sam posle toga imao mnogo lakši posao da automobil dovezem do cilja i pobede”, objasnio je Lopes dešavanja na stazi.

bigm_651_LOPEZ bigm_655_LOPEZ

Odgovarajući na pitanje kako se oseća, novi svetski šampion je delovao zbunjeno.

“Kako se osećam? To je dobro pitanje… Ima toliko pomešanih osećanja u mom srcu ovog trenutka. Uspeo sam da, uprkos pritisku, vozim opušteno i uživan u trkanju. Bio sam baš srećan i verujem da je mnogo ljudi u mojoj Argentini sada srećno i velika mi je čast što sam im to omogućio”.

U trci 2, pomalo neočekivano, trijumfovao je vozač fabričke Honde Gabrijele Tarkvini. Italijan koji je svo svoje znanje i iskustvo ugradio u razvoj ovogodišnjeg “sivika”, munjevitim startom odvojio se od ostatka kolone odmah na početku i do kraja je držao sigurnu prednost ispred Dušana Borkovića. Posle podijuma koji je podelio sa Dušanom Borkovićem i privatnom “hondom sivik” Norberta Mihelisa, veteran nije krio oduševljenje.

bigm_638_TARQUINI

“Ovo je sasvim sigurno pravo mesto za pobedu! Zadovoljstvo mi je veće jer sam pobedio na domaćoj stazi pred ljudima kojima Hondina pobeda mnogo znači. Bili smo potpuno razočarani posle kvalifikacija i uveravam vas da nismo ciljali deseto mesto. U trci 1 je naš tempo bio dobar, pa je strategija za trku 2 bila da dobro startujemo i napravimo određenu prednost u prvih nekoliko krugova i posle to održimo do kraja. To je savršeno radilo u Šangaju, a i ovde se pokazalo kao ispravno razmišljanje. Sada nam preostaje da radimo na tome da i u kvalifikacijama budemo dobri”, rekao je Tarkvini.