Borković za Serbiaring: Drugu trku sam vozio pametnije

Početak ETCC sezone bio je više nego uspešan za srpskog automobilistu Dušana Borkovića. Dobri rezultati na treninzima, pol pozicija, pobeda u trci 2, 18 bodova i drugo mesto u plasmanu monomarke čine bilans prvog trkačkog vikenda voženog u Mađarskoj. Pošto je podelio radost sa svojim najbližima, Borković nam je na Hungaroringu ispričao neke od svojih utisaka sa otvaranja ETC kupa 2015.

Ovo je tvoja druga pobeda u ETCC-u, ali je ovo nešto sasvim drugo u odnosu na ono što si ranije vozio u istoj seriji. Kako se osećaš?
– Prva trka nije tekla po planu, ali je druga bila baš kako treba. Uspeo sam da povedem, Fica je bio odmah iza mene, ali sam napravio razliku i uspeo da držim vođstvo do kraja. Brinuo sam se pomalo oko trošenja guma, jer ih ne poznajem, a i predviđene su za lakše automobile, kakvi su WTCC-u. Takođe, raspodela težine je drugačija u odnosu na WTCC-u pa sam se plašio da nećemo uspeti da uradimo dobar set-ap. Momcima iz ekipe B3 koji su spremali auto bilo je prvi put, baš kao i meni, a ja sam inače zbog visine teži nekih 30 kilograma od direktnih konkurenata. Međutim, sve je ispalo dobro, posebno što sam drugu trku vozio pametnije.

11193235_957458210952668_3262499805035225196_nOsvojio si trku u kojoj si startovao četvrti, a nisi onu u kojoj si krenuo sa pol pozicije. Je li bilo previše nervoze na startu?
– Postoji prvo jedna stvar koja je jako nefer. Naime, u ETCC-u se sad meri automobil bez vozača, a ja sam od Fice, recimo, teži sigurno 30 kilograma. Na stazi kakva je Hungaroring, tih 30 kilograma čini razliku od četiri desetinke po krugu, što nije malo. Kad smo na pravcu svi dali gas, svi su bili brži od mene i tu sam se iznervirao.

Siguran sam da nisam uradio ništa što se kosi sa pravilima, jer sam na obe krivine bio sa unutrašnje strane, pa je na mojim konkurentima bilo da popuste. Homola je bio sporiji, bilo je gurkanja na startu, a na krivini broj dva mi se malo zaneo auto. Fulin je bio opomenut zbog agresivne vožnje, a ja sam kažnjen, a ja mogu da pokažem snimak gde se vidi da sam sasvim fer nastupio prema Homoli.

11218531_957564920941997_148131321724635934_n
Ovde, na Hungaroringu si uspeo da obilaziš na najneverovatnijim mestima.
– Svi kažu da je na ovoj stazi nemoguće obilaziti, a meni je to pošlo za rukom danas dvanaestak! Nijednom nisam udario u ivičnjak, niti sam gurnuo nekog od kolega.

Ti si u Mađarskoj realno bio najbrži. Kakav je sad tvoj pogled na nastavak sezone?
– Pomalo me nervira što su me svi napali da sam ih udarao i već vidim šta će da mi rade ostatak sezone. Što se mog nastupa tiče, biće mi potrebno bolje setovanje automobila i iskustvo u njemu. Fica će mi biti ozbiljna konkurencija, jer je veoma brz. Čak sam i u trci 2 mislio da će da me pobedi, pogotovu jer mu je Mađarska domaća staza.