Braginu i Dudukalu po pobeda na startu RSKG sezone u Smolensku

Na prvoj rundi Ruske serije kružnih trka (RSKG), voženoj ovog vikenda na Smolensk ringu, pobede u najjačoj (turing) klasi ubeležili su vozači “seata” Dmitrij Bragin i Aleksej Dudukalo.

Već na kvalifikacijama za prvu trku nacionalnog prvenstva Rusije, najbolja startna mesta obezbedili su takmičari s međunarodnim iskustvom.

Pol pozicija za trku 1 pripala je Dmitriju Braginu, vozaču TAIF motorsporta, osvajaču ETC kupa 2014. u Monomarki. Drugo mesto zauzeo je aktuelni prvak Rusije i bivši WTCC učesnik Aleksej Dudukalo, koji je za najbržim kasnio 0,156 sekundi. Treći rezultat obezbedio je Nikolaj Karamišev (+0,620), dvostruki pobednik ETC kupa (2012. u superprodukciji, 2014. u TC2T klasi).

Dudukalo

Prvih osam mesta u kvalifikacionom poretku okupirali su vozači TCR automobila – svi u “seatima” – a na pozicijama od 9. do 20. u startnoj rešetki poređali su se učesnici superprodukcijske klase RSKG. Prema strukturi takmičenja, oni zajedno nastupaju u “objedinjenoj diviziji 2000”, dok ostale divizije nacionalnog prvenstva najveće zemlje na svetu čine turing lajt i nacionalna.

Kasnije u subotu, Bragin je svoju pol poziciju pretvorio u pobedu, ispred trojice pilota Lukoil rejsinga, Dudukala, Karamiševa i prošlogodišnjeg vicešampiona Romana Golikova, koji je krenuo sa sedmog mesta. Tokom cele trke borbu za petu poziciju vodili su Pavel Jašin i Lav Tolkačov, a Jašin se na cilju potvrdio kao bolji u dvomeču.

SAF_3817

Bragin je u svih 15 krugova vodio i kontrolisao zbivanja. Dudukalo mu je bio najbliži na dve trećine distance, u vreme restarta posle intervencije sigurnosnog automobila, ali do smene na vrhu ni tada nije došlo.

Inverzija najbrže šestorice s kvalifikacija donela je pol poziciju za trku 2 Jašinu, koji je startovao ispred Ireka Minahmetova, Tolkačova, Karamiševa, Dudukala i Bragina.

Karamišev je iz mesta startovao odlično i poveo je već u prvom krugu. Za prodor na drugu poziciju Dudukalu je bio potreban krug i po. Bragin je krenuo veoma loše i privremeno je pao čak na 10. mesto, ali se brzo probio na treću poziciju, uz kontakt sa suparnikom Tolkačovom.

Braginov timski kolega Marat Šarapov odustao je u prvom krugu i bio je jedini TCR vozač koji nije stigao do karirane zastave.

Dudukalo je u 5. krugu proleteo pored Karamiševa i preuzeo vođstvo koje će održati do kraja. Drugoplasirani pilot iz Kurska bacio se u defanzivu, pošto je Bragin delovao preteće, ali je ta borba potrajala tek nekoliko krivina i Lukoilov vozač ostao je drugi bez većih muka.

Vodeća trojka je odmakla pratiocima, da bi potom Dudukalo i Karamišev pobegli Braginu, koji je postojano gubio vreme i tako se poredak u turing (TCR) klasi stabilizovao.

SAF_7444

Trka je okončana dvostrukom pobedom Lukoilovih vozača, Dudukalo je kroz cilj prošao prvi, sa prednošću od 4,192 sekunde nad timskim kolegom Karamiševom. Treći je, uz zakašnjenje veće od 12 sekundi, nastup završio Bragin, osvajač jučerašnje trke 1.

U njihovoj pratnji bile su TCR kolege Minahmetov, Tolkačev, Golikov i Jašin, što znači da su na prvih 7 pozicija završili TCR automobili.

Dudukalo je zasluge za nedeljnu pobedu pripisao celoj ekipi, dok je Karamišev rekao da se tek privikava na “seat” i da će se, kako bude napredovao, tokom sezone ubrzavati. Bragin nije umeo da objasni zašto je loše startovao, ali je otkrio da mu je kontakt s Tolkačovom lako oštetio auto i da zato tempo nije bio kakav je trebalo.

Druga runda Ruskog prvenstva na krugu biće održana za dve sedmice na autodromu Nring u Nižnjem Novgorodu.

Inače, svojevrstan paradoks najjače, TCR klase RSKG predstavlja činjenica da se Seat u Rusiji ne prodaje od 1. januara 2015, a opet su svi automobili u najjačoj klasi šampionata njegovi.

Grigory_Golyshev_1RCRS_SML_small_1

Čudan je i sistem bodovanja, pošto organizator ne primenjuje FIA skalu od 25 do 1 za prvih 10, već pobedniku pripada 100 poena, drugoplasiranom 96, trećem 92, itd, a mesta na tabeli predviđena su za čak 45 takmičara! Takav sistem nagrađuje konstantnost, stalno učestvovanje i završavanje trka. Takođe, prvo i drugoplasiranog razdvaja samo 4 poena, što i u Rusiji smatraju za premalu razliku koja ne podstiče na juriš na najviše pozicije. Dodatno, najbrži kvalifikacioni krug vredi 2, a najbrži u trci takođe 2 boda.

Posle prve runde šampionata Dudukalo ima 198 poena, Bragin 196, a Karamišev 188 bodova.