Briljadori prvi u trci prekinutoj zbog teškog udesa

Vozač “audija” Erik Briljadori trijumfovao je na prvom sprintu runde TCR Italija na Valelungi.

On je svoju pol-poziciju pretvorio u treću pobedu u 2020, ali je trka u takmičarskom tempu vožena tek petnaestak minuta.

Razlog je taj što je desetak minuta pre isteka predviđenih 25, težak udes doživeo dotle devetoplasirani Erik Skalvini. On je velikom, praktično nesmanjenom brzinom, zadnjim krajem “kupre” udario u ogradu. Tom prilikom je upropašten automobil, uništena je barijera od guma, ali je, što je najvažnije, vozač iz demolirane “kupre” izašao sam i nepovređen.

Da bi izbegli Skalvinijev auto, pojedini konkurenti iz njegove pratnje morali su da napuste stazu i siđu na travu. Na njoj su bili praktično bez ikakve kontrole i samo se sreći može zahvaliti što nije bilo još udesa, mada je “hjundai” Maura Gvastamakje zamalo promašio “audi” Frančeseke Rafaele.

Sigurnosni auto je preuzeo kolonu i predvodio je do momenta prekida. Crvena zastava istaknuta je nekih minut i po pre predviđenog kraja, u vreme kada je pređena dovoljna distanca za dodelu pune kvote bodova.

Briljadoriju su se na podijumu pridružili Alesandro Đardeli sa “hondom” i Salvatore Tavano s “kuprom leon kompetision”.

Tavano je u prvoj krivini savladao “hjundai” Feličea Jelminija i pomerio ga na četvrtu poziciju. Ovaj je agresivno i uporno pokušavao, ali nije uspeo da se revanšira i tu je i završio trku.

Do pete pozicije stigao je Jakopo Gvideti u “hondi”, a iza njega je završio Marko Pelegrini s Targetovim “hjundaijem”, koji je napredovao dve pozicije u odnosu na startnu.

Igor Stefanovski je imao osmo vreme na kvalifikacijama, ali je po kazni pomeren dve pozicije unazad i startovao je iz petog reda. Makedonac je držao visok tempo, u nivou onog kojim su vozila prva trojica, trku je okončao kao sedmi, a najbolji manevar izveo je obilazeći “hondu” Masimilijana Muđelija.

Iza Stefanovskog se smestio Muđeli, a za njim Mikele Imberti u “kupri DSG”, ujedno i pobednik u DSG kategoriji”. Plasman prvih deset kompletirao je Andrea Arđenti u “opel astri TCR”, i to uprkos paru kratkotrajnih silazaka sa staze i kontaktnom duelu s “hjundaijem” Maura Gvastamakje.

Posle trke se Briljadori požalio da se malo namučio da dovede gume na temperaturu u prva dva kruga, što mu je bio i jedini problem. On je pre neutralizacije trke sigurnosnim automobilom već stvorio 3,2 sekunde prednosti nad prvim pratiocem.

Vikend TCR Italija na Valelungi nastavlja se drugom trkom, na programu u nedelju u 16:35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*