Cijan rejsing traži hitnu reviziju BoP za “elantru” i “sivik”

Švedska ekipa Cijan rejsing zatražila je hitnu promenu Balansa performansi za vikend u Eštorilu, gde Svetski kup turing automobila nastavlja sezonu ovog vikenda.

Tim je ukazao na model “hjundai elantra N”, koji ima više snage i manju težinu od modela “i30 N” koji je zamenio u WTCR.

Hjundai je bio dominantan na Norburgringu, Žan-Karl Verne i Luka Engstler su završili drugu trku na mestima jedan i dva. Takođe, oni smatraju da je Hondin vozač Tijago Monteiro imao benefit od promene BoP, te pobedio u prvom sprintu na istom vikendu.

Cijan je kritikovao smanjenje kilaže na “siviku” pred start sezone za 30 kilograma, jer je Minih motorsport homologirao više novih delova za taj automobil.

“Veoma smo razočarani nivoom BoP, tražili smo izmene još pre početka sezone”, rekao je Kristijan Dal, vlasnik Cijan rejsinga. “Još smo zbunjeni nivoom na kojem se voze “hjundai” i “honda”, posebno u svetlu podataka sa prvog trkačkog vikenda”.

“Kad smo ušli u WTCR 2019. sa modelom “lynk&co”, dobili smo maksimalnu težinu i smanjenje snage motora na 97,5%. “Elantra” je ušla u WTCR sa 100% snage i bez balasta. Honda je dobila težinski popust od 30 kilograma posle homologacije novih automobila. Tražimo da se to pod hitno revidira”, dodao je on.

Posle prve dve runde serije, Ivan Miler i Santjago Urutija dele četvrto mesto u generalnom plasmanu, a obojica smatraju da će portugalski vikend biti veoma težak bez izmena BoP.

“Uradili smo sve što smo mogli u Nemačkoj, ali smo opet nismo mogli da se borimo za visok plasman zbog BoP”, rekao je Urutija. “Moraćemo još i više da se potrudimo predstojećeg vikenda i osvojimo što je više moguće poena”.

“Uspeli smo da se popnemo na podijum na Nordšlajfeu zahvaljujući inverznom startnom rasporedu”, dodao je Miler. “Eštoril će za nas biti još teži. Kao što sam rekao i posle prvog vikenda, ništa nije pogrešno u performansama “lynk&co”, osim Balansa performansi”.

“Samo jednom sam se trkao na Eštorilu, tako da je mnogo posla pred nama”, kazao je branilac titule Jan Erlaher. “Imamo najmanju snagu motora i najteži smo auto na stazi. Trke će biti veliki izazov zbog degradacije pneumatika. Moraćemo baš da se potrudimo”.

Poslednji WTCC šampion Ted Bjerk složio se sa timskim kolegam da ih u Portugalu očkuje teži vikend nego u Nemačkoj.

“Znali smo da nam na Nirburgringu neće biti lako, iako smo ranije tamo bili odlčini. Na Eštorilu će biti teže, morađemo da vozimo na limitu sve vreme”, primetio je Bjerk.