Cilj BMW-a za DTM finale: Završiti sezonu najboljim mogućim rezultatom

Desetom rundom ovogodišnjeg takmičenja, koja se vozi na Hokenhajmu, završava se DTM sezona 2018.

BMW M motorsport i BMW DTM timovi u nisu u igri za titule, već imaju za cilj da svoju sedmu sezonu od povratka u šampionat završe najboljim mogućim rezultatom.

Marko Vitman i Timo Glok se i dalje bore za peto mesto u generalnom plasmanu. Sa druge strane, Filip Eng i Džoel Erikson su u konkurenciji za najboljeg novajliju.

Prvi čovek BMW motorsporta, Jens Markvart, nada se da će se njegovi puleni oprostiti od navijača na isti način kako su pre pet meseci započeli, spektakularnim duelima koji oduzimaju dah i bude emocije: “Podrazumeva se da želimo da ponovimo pobedu sa početka 2018, ili s finala 2017, što bi nam dalo dodatnu motivaciju za zimsku pauzu. Za sada, na Hokenhajmu se poslednji put takmičimo protiv svog rivala Mercedesa, u DTM-u. Ovaj oproštaj čini vikend posebnim”

Najbolje plasirani BMW vozač u generalnom, Marko Vitman, nalazi se na četvrtom mestu sa 143 osvojena poena. Bavarac želi da dobrim rezultatom završi sezonu: “Prošle godine sam na zimsku pauzu otišao nakon pobede. Biće teško da ponovim ovaj uspeh jer su u poslednjih nekoliko trka naši rivali bili baš jaki. Ipak, moj cilj ovog vikenda je da se popnem na podijum.”

Sa samo 50 osvojenih poena, Augusto Farfus se nalazi na 16. mestu u generalnom plasmanu, a  tešku sezonu bi voleo da završi sa osmehom na licu:Forsiraćemo maksimalno kako bismo došli do još jednog pozitivnog rezultata. Mislim da će vikend biti veoma dirljiv zbog povlačenja Mercedesa.”

Iako je osvojio trku na prvom vikendu sezone na Hokenhajmu, Timo Glok gleda na finale na istom mestu sa pozicije realiste: Naši rivali su postali mnogo jači od trka u maju, tako da će nam biti teško da ponovimo ondašnje fantastične rezultate. Podrazumeva se da ćemo dati sve od sebe. Najviše se nadam da će biti puno gledalaca i da ćemo im prirediti sjajnu predstavu.”

I Bruno Spengler smatra da će u drugom dolasku na autodrom u Baden-Virtembergu biti veliki izazov ponoviti formu sa početka sezone, a njegov kolega Filip Eng ima dva cilja: zvanje najboljeg novajlije i izlazak na podijum: Nisam bio na pobedničkom postolju od Budimpešte. Voleo bih da se iskupim za to na Hokenhajmu. Nažalost, tu nisam bio toliko uspešan na početku sezone. Nadam se da će ovog puta na Hokenhajmu biti bolje.”

Džoel Erikson tvrdi da je mnogo naučio u svojoj prvoj DTM sezoni, kao i da je uvideo koliko je teško biti uspešan u toj seriji od samog početka: “Imao sam dobar tempo tokom proteklog trkačkog vikenda u Špilbergu. Otvaranje sezone na Hokenhajmu bilo je prilično uspešno i za mene i BMW, zbog čega se nadam da ću sezonu završiti još jednim dobrim rezultatom. Jako volim ovu stazu, tako da su svi uslovi zadovoljeni.”