Pronađen treći proizvođač: Aston Martin ulazi u DTM već 2019!

DTM organizator potvrdio je da je pronašao trećeg proizvođača, u suštini treći brend, koji će već u sezoni 2019. zameniti odlazeći Mercedes.

Kao što se već mesecima pretpostavljalo, u pitanju je Aston Martin, koji će se priključiti premijum turing seriji u partnerstvu sa švajcarskim R-Motorsportom i nemačkim timom HWA, koji je decenijama sprovodio DTM trkačku operaciju Mercedesa i na tom terenu ima ogromno iskustvo i znanje.

R-Motorsport i Aston Martin već sarađuju u GT takmičenjima, a DTM projekat imaće licencu i podršku britanskog proizvođača luksuznih sportskih vozila. Za razvoj, izradu i trkačku operativu biće zadužen HWA.

Takmičarski automobil za DTM 2019. biće silueta na bazi modela “aston martin vantidž”. Ako njegov razvoj bude tekao po planu, prvi nastupi ekipe očekuju se 2019. Koliko će se tačno automobila takmičiti u DTM-u i ko će ih voziti, biće saopšteno kasnije.

Promoter DTM šampionata mesecima je pokušavao da pronađe trećeg proizvođača, od trenutka kad je Mercedes najavio da će krajem 2018. napustiti seriju kako bi se posvetio Formuli E. Preostale marke, Audi i BMW bile su spremne da premoste jednu sezonu i da se 2019. trkaju s povećanim brojem automobila, ali samo pod uslovom da se u šampionatu 2020. pojavi još jedan brend.

Rešenje za ukupno manji broj automobila na stazi pronađeno je u angažovanju klijentskih timova, koji se u šampionatu očekuju i pored angažmana Aston Martina.

Odluka proizvođača luksuznih sportskih automobila kakav je Aston Martin predstavlja istorijski događaj za našu seriju i kamen-međaš u internacionalnoj orijentaciji DTM-a”, izjavio je prvi čovek prvenstva Gerhard Berger.

Photo: Nick Dungan / Drew Gibson photography

U prilog pomenutoj internacionalizaciji ide i takmičarski kalendar, koji predviđa polovinu trka u Nemačkoj, a polovinu van nje. Smatra se da je takav pristup pomogao Aston Martinu da se odluči za ulazak u DTM. Takođe, izvedeno je unificiranje tehničkog pravilnika sa japanskim Super GT šampionatom, čime je stvorena takozvana Klasa 1. DTM i Super GT planiraju da održe dva zajednička trkačka vikenda 2019, jedan u Japanu, drugi u Evropi.

Ubeđen sam da će internacionalizacija naše platforme, saradnja sa Super GT serijom, kao i odluka Aston Martina da uđe u DTM odjeknuti i među drugim proizvođačima”, nastavio je Berger. “Sve to, kao i privlačenje novih brendova, predstavlja naše najvažnije strateške ciljeve. Forsiraćemo međunarodno širenje, u dogovoru sa timovima i proizvođačima. Takav razvoj pratiće i usvajanje novog imena serije od 2020. godine.”

Oduševljeni smo što sa Aston Martinom ulazimo u priznatu vrhunsku trkačku seriju sa međunarodnom orijentacijom. Trkanje s premijum proizvođačima predstavlja veliki izazov za naš brend. Nova tehnička pravila i sve veća internacionalizacija serije bili su važni razlozi za našu odluku”, komentarisao je Florijan Kamelger, direktor R-Motorsporta.

I konkurenti BMW i Audi poželeli su dobrodošlicu novom, tradicijom bogatom brendu u DTM.

Šef Audi motorsporta Diter Gas istakao je da će ovaj razvoj događaja osigurati trkanje na najvišem sportskom i tehničkom nivou: “Verujem da će Aston Martin, Audi i BMW obezbediti uzbudljivo trkanje vrhunskog nivoa. Prošli smo kroz teška vremena i žestoko smo se borili, uz veliku pomoć svih uključenih proizvođača, DTM promotera i, konačno, ali ne i najmanje važno, Gerharda Bergera. Srećan sam što će uspešna priča pod imenom DTM biti nastavljena.”

Prvi čovek BMW motorsporta Jens Markvart pozdravio je sjajnu vest i dodao: “Posle iznenađujuće objave da Mercedes napušta DTM, mi smo se posvetili seriji i obećali smo navijačima da ćemo se boriti za njenu budućnost. U tome smo uspeli, isplatili su se naše poverenje u DTM kontinuitet i sati koje smo proveli radeći zajedno s Audijem i DTM promoterom. Moram da zahvalim Gerhardu Bergeru, čiji su se neumorni napori pokazali uspešnim. Aston Martin je poštovan i cenjen u GT trkanju, a mi smo zadovoljni jer imamo priliku da se trkamo s njim i u DTM-u. Zahvaljujući pravilima Klase 1 i međunarodnim ambicijama serije, protekli meseci bili su ispunjeni atmosferom optimizma. Sada su svetla definitivno zelena i trebalo bi da se u potpunosti posvetimo trkanju.”