Di Resta i Pafet saglasni: Rast je ozbiljna pretnja

Mercedes ima dvojicu vozača u bici za DTM titulu 2018, Pola di Restu i Garija Pafeta.

Jedan od njih dvojice može da postane dvostruki prvak serije na finalu sezone u Hokenhajmu, ali u igri je i treći čovek – Audijev Rene Rast, koji takođe juri drugi DTM naslov.

Di Resta je posle Špilberga bio nezadovoljan što je nedeljni sprint završio iza obojice konkurenata. Lider serije je ostao, ali mu je prednost smanjena. Uoči Hokenhajmringa, Škot kaže: “Očekivanja su nam ista kao i na bilo kojoj trci. Nadam se da ćemo na stazu izaći s vrlo dobrim automobilom. Biće to veliki vikend, jer je reč o tituli, a mi smo vodeći uoči finala i bilo bi lepo da tu i završimo. Stalnost će biti ključni faktor. Moramo da se postaramo da bodove osvajamo tkom oba dana. Naravno, i kvalifikacije će igrati krucijalnu ulogu, pogotovu poeni za najbrža tri. Mislim da svako mora da se pokaže u najboljem mogućem izdanju. Dosad nam je godina bila vrlo solidna i ne smemo da dozvolimo da nam se potkrade osećaj samozadovoljstva, jer moramo da ostvarimo prvi cilj, da pobedimo Rasta. Posle možemo da vodimo dobru bitku i vidimo ko će biti krunisan za šampiona. Nadam se da će mnogo navijača doći na sezonsko finale, da bi uživo videli poslednje dve trke Mercedesa.

Pafet je konciznije opisao čemu se u Baden-Virtembergu nada: “Ovog vikenda očekujem žestoku borbu. Neće biti lako, ali mi smo svakog vikenda imali vrlo konkurentan auto. Mislim da možemo da očekujemo da ćemo biti konkurentni, ali će biti teško. Ne znači da će nam biti lako da se nađemo na vrhu samo zato što vodimo u šampionatu. Moramo jako da se potrudimo i da primenimo isti pristup koji smo koristili na prethodnih devet vikenda u sezoni.”

Mercedesovi aspiranti na krunu 2018. saglasni su u oceni da Rast, jedini Audi pulen u borbi za krunu i osvajač poslednje četiri trke u nizu, predstavlja ozbiljnu pretnju, iako mu je bodovni zaostatak solidan.

Di Resta analizira: “Kad se uzme u obzir šta se prošli put desilo u Špilbergu i kako je Audi prišao trci, Rene je prilična pretnja. U isto vreme, nadamo se da ćemo biti u moćnijoj poziciji u kvalifikacijama, a da ćemo se onda koncentrisati na trkački setap, timski rad, boksove i startove, kako bismo bili stoprocentno fokusirani i postarali se da dovršimo posao. Ali, očekujem da će Audi biti podjednako jak u Hokenhajmu.”

I Pafet se slaže: “Rene je zaista pretnja. Ako pogledate njegov tempo od Zandvorta, veoma je moćan. S druge strane, on je i dalje u popriličnom bodovnom zaostatku za nama, ima 30 poena manje od Pola, a 26 manje od mene. Da nam je neko ponudio takvu poziciju na početku sezone, svakako bismo je prihvatili. Ipak, mislim da njegove performanse znače da ima dobru šansu da se trka s nama i da ovog vikenda zapodene dobru borbu. Ali, osećam da smo bodovno dovoljno ispred njega da bismo mogli tamo i da ostanemo. Moramo da se potrudimo da ne napravimo nijednu grešku i uveren sam da sezonu možemo da završimo tako što će Mercedesov automobil osvojiti titulu.”

Šta god uradili ovog vikenda, izvesno je da i Di Resta i Pafet u nedelju voze svoje poslednje DTM trke za Mercedes. Škot još nije objavio šta će raditi u 2019, on ima želju da ostane u nemačkoj premijum turing seriji i po odlasku “Trokrake zvezde”, samo je pitanje da li bi neko od preostala dva proizvođača, Audi ili BMW, želeo da ga angažuje.

“Nedelja će sigurno biti tužna”, priča trenutni lider šampionata, koji je na čelo tabele prvi put dospeo na Mizanu. “Na kraju krajeva, ja sam tako dugo član Mercedes porodice, pogotovu u DTM-u. S njima sam počeo svoju profesionalnu trkačku karijeru i evo me danas, imam 32 godine i još sam s istim timom. Ne mislim da mogu da kažem bilo šta o tome dok stvarno ne bude gotovo. Zbog pozicije u kojoj se nalazimo, ne možemo sebi da dopustimo da razmišljamo toliko unapred, jer moramo da se postaramo da se usredsredimo samo na jednu stvar, a to su performanse i postizanje rezultata potrebnog da osvojimo titulu. Tokom poslednjih 30 godina ovaj tim je prešao neverovatan put, a kada se svi budemo okupili u nedelju uveče, nadam se da bismo proslavili, prisetićemo se dobrih vremena.”

S druge strane, Pafet već ima Formula E angažman i potpuno je načisto s tim da 2019. neće voziti DTM: “Pomalo je čudno. Zbog šampionske bitke u koju smo uronjeni, zaista nemam vremena da razmišljam o tome kako je ovo poslednja Mercedesova DTM trka, moja poslednja trka za Mercedes, i moja poslednja DTM trka u doglednoj budućnosti. Ja ću na kraju sezone preći u Formulu E. Sledi nam ogroman događaj i iskreno ne mislim da ćemo to osetiti. Biće potrebno vreme da se sve slegne. Mercedes i DTM bili su moj život, celu profesionalnu karijeru proveo sam sa Mercedesom u DTM-u. I krupna je stvar što je tome došao kraj. Nadam se da sve mogu da završim “trešnjicom na torti”, tako što ću osvojiti vozačku titulu za Mercedes. A u nedelju uveče osećaj će sigurno biti čudan.”