Čilton: Ove godine sam 100% fokusiran na BTCC i cilj mi je apsolutna titula

Tom Čilton je potpisao ugovor sa timom Šreded vit rejsing sa Galagerom još u decembru i tada je postavio cilj u novoj sezoni – osvajanje BTCC šampionske titule.

Tridesetdvogodišnjak je odlučan da se dočepa najvažnije krune u britanskom auto-sportu, a vest da je njegova ekipa Motorbejs unapredila “ford fokus“ u RS verziju dala mu je još više samopouzdanja.

Čilton se u BTCC vratio prošle sezone, kada je vozio novu “voksol astru“ za tim PMR. Njegov povratak je okončao petogodišnje odsustvo iz šampionata, koje je započelo 2012. prelaskom u WTCC.

Prošle godine Tom je imao gust raspored: kombinovao je BTCC i WTCC. Iako je putujući prešao skoro 100.000 kilometara i trkao se u sedam različitih vremenskih zona, Čilton je uspeo da osvoji WTCC titulu u konkurenciji privatnih vozača, dok je u apsolutnoj konkurenciji zauzeo treće mesto.

Ove godine Čilton će se fokusirati samo na BTCC, u kojem je debitovao pre 15 godina. Tada je imao 17 godina i u to doba bio je najmlađi takmičar koji je ikada startovao u Britanskom šampionatu.

Čilton se dve godine kasnije ponovo upisao u istoriju, ovaj put kao najmlađi osvajač jedne BTCC trke. Njegov najbolji rezultat je došao na kraju 2010, kada se okitio titulom u konkurenciji privatnika, vozeći “ford fokus S2000“.

Baš taj “fokus“ predstavlja početke Motorbejs sage sa plavim ovalom. Motorbejs je za 2011 sezonu kupio “fokus“ koji je koristio Tim AON, a potom je ekipa iz Kenta nastavila da niže uspehe, prvo sa S2000 modelom, a kasnije i sa “fokusom“ NGTC specifikacije. Za ovu sezonu spreman je novi “fokus RS“.

Čiltonov entuzijazam nema uzroke samo u saradnji sa šampionskim timom u konkurenciji privatnika iz 2016, već i u povratku za volan “forda“. Ovo partnerstvo je bilo uspešno u prošlosti, u “fokusu” je Tom upisao 5 pobeda, uz 13 podijuma i 6 pol-pozicija.

“Ne mogu da dočekam početak sezone“, oduševljen je Čilton. “Poslednji put kada sam vozio “fokus“ osvojio sam titulu u konkurenciji privatnika, zato je lepo vratiti se za volan ovog automobila.”

“Momci su uradili odličan posao preko zime. Unapredili su automobil u RS verziju i ne mogu da dočekam da ga prvi put ozbiljno isprobam. Automobil izgleda sjajno i mislim da će ga navijači obožavati.”

“Ove godine sam stopostotno usredsređen na BTCC, moj cilj je ukupna titula. Želim da zadržim zamah iz prošle sezone i da postanem BTCC šampion. Obožavam BTCC navijače, oni su najstrastveniji, jednostavno najbolji na svetu, trkanje je takođe posebno.”

“Jedinstven je osećaj kada imate 32 automobila koji se trkaju na tako malim rastojanjima. Nijedan drugi šampionat nema takve žestoke borbe kao BTCC i svaki podijum i pobeda predstavljaju ogromno dostignuće.“