Tordof se vraća u BTCC, vozi “fokus” za Motorbejs

BTCC viceprvak iz 2016. Sem Tordof vraća se u najvažniji šampionat na Ostrvu posle godine provedene u GT kategoriji.

On će ove sezone voziti “ford fokus RS” ekipe Motorbejs, uz Gard-X kao naslovnog sponzora njegovog automobila. Timske kolege biće mu Tom Čilton i Met Džekson u “fordovima” drugačijih boja i drugog sponzora.

Poražen u BTCC finalu 2016. za samo 2 poena, Tordof je prošle sezone vozio “lamborgini hurakan” u Britanskom GT prvenstvu i završio kao peti.

“Pošto sam izgubio titulu 2016, trebalo mi je da se neko vreme udaljim, bilo mi je potrebno osveženje, hteo sam da isprobam nešto novo”, kazao je 28-godišnjak iz Jorkšira, čije se teško razočaranje iz tog doba još pamti.

“Želeo sam da vozim GT3 auto i da se trkam po Evropi. Čak nisam ni gledao BTCC u prvoj polovini 2017, a onda sam počeo ponovo da ga gledam i shvatio sam da me to još “svrbi”. Resetovao sam se i sad sam ponovo spreman za borbu.”

Pobednik 6 BTCC trka, Tordof je krajem prošle godine testirao dva NGTC automobila, “audi” i “voksol” i te probe imale su svoj dugoročni cilj.

“Želeo sam da vidim da li je to pravi put za mene. Kad sam vozio te automobile, shvatio sam da jeste. Ali, nameravao sam da se vratim samo ako imam šansu da pobeđujem, a Motorbejs mi tu šansu pruža.”

“Definitivno u šampionatu imam nedovršena posla. Po jednu stvar sam morao da se vratim, a to je vozačka titula.”

“Pošto sam je tako tesno izgubio, želeo sam da se vratim, i to u situaciji koja bi mi prijala. Želeo sam takvo okruženje gde bih se lepo uklopio u tim i u Motorbejsu sam pronašao savršeno rešenje.”

“Uzbuđen sam što se vraćam u jubilarnoj 60. sezoni šampionata i ponosan sam što se trkam u “fordu”, koji posle 25 godina ponovo nosi oznaku RS”. Tim je inženjerski potpuno preradio auto kako bi prevazišao nedostatke koje je imao “fokus ST”.

“Prednja vuča mi nije nova, ali je nisam vozio nekoliko godina, pa će mi biti potrebna jedna tranziciona faza, kako bih se ponovo uklopio. Ne bih se vraćao, niti bih radio sa Motorbejsom da ne mislim da možemo da osvojimo titulu, to je jednostavno tako”, završio je Tordof.

Komentar je imao i šef ekipe iz Kenta, Dejvid Bartram: “Sem je sjajan dodatak našem timu. Kvalitetan je vozač, dokazani pobednik.”

“Istupio je iz BTCC-a kada je bio na vrhuncu forme da bi isprobao nešto drugo. To je sad van njegovog sistema, spreman je da se vrati i bori za vozačku titulu. Ponosan sam na činjenicu da je odabrao Motorbejs kao tim za povratak, odakle će nastaviti tamo gde je stao 2016.”

Motorbejs je planirao početak predsezonskog test programa za februar mesec, a sprovešće ga u Španiji.