CIT: Pelinen najbrži na prvom treningu u Monci

Poslednja, sedma runda turing prvenstva Italije vozi se u Monci i otvorena je treningom na kojem je apsolutno najbolje vreme postigao debitant u šampionatu, Finac Aku Pelinen, u “hondi sivik” MM motorsporta.

Njegov najbrži krug iznosio je 2:02.488 – prosek 170,3 km/h – što je rezultat 1,675 sekundi bolji od onog koji je postigao drugoplasirani na sesiji, Enriko Betera u “seat leonu TCR”.

Treću poziciju u klasi i apsolutno osvojio je tandem Dal’Antonija-Pičin (+2.875), takođe u “seat leonu”, ali sa DSG menjačem.

Četvrto vreme ukupno, a najbolje u klasi TCS, koja nastupa kao najslabija u šampionatu, zabeležio je aktuelni TCR prvak Italije Roberto Kolčago (+4.975), koji je za ovu priliku promenio takmičarsku kategoriju i zasad pokazuje i svoj i potencijal “sivika” u TCS varijanti.

Vozač “đulijete” TCT specifikacije Andrea Bači ostvario je apsolutno peti rezultat sesije (+5.402), a najbolji u svojoj klasi. Novinari Pirovano i Bakani, koji nastupaju u TCT “sitroenu C3”, završili su trening na šestoj poziciji (+5.874).

Već krunisani TCS šampion, Andrea Basi u “seat leon ST kupri” bio je apsolutno deveti, a drugi u klasi, uz kašnjenje od oko 2,4 sekunde za Kolčagom.

Veteran Đani Đudiči rangiran je kao trinaesti, sa 12,964 sekunde zaostatka za najbržim, dok Luiđi Ferara u “subaruu WRX Sti” nije zabeležio vreme na prvoj probnoj sesiji.

Na završnom trkačkom vikendu sezone učestvuje ukupno 16 automobila, 7 u TCR klasi, 5 u TCS i 4 u TCT.

U najjačoj kategoriji nastupaju “honda”, “seati” različitih specifikacija i, prvi put, “subaru”.

U klasi TCT u akciji su tri “đulijete” i “sitroen C3”, dok u najslabijoj, TCS, voze tri “leon ST kupre” sa 2.0 motorom, jedna “ibica” sa 1.8 agregatom i “honda sivik” odgovarajuće specifikacije. Najavljeni povratak “alfe” tima Leone motorsport, automobila teško polupanog na Valelungi, koji je ovog puta trebalo da vozi Rikardo Misiroli, ipak se nije dogodio.

Drugi trening u “Hramu brzine” na programu je u 12:50 sati.

libere_1_03_classification_free_practice_1-1