D’Asteov izbor: WTCC ili TCR?

Izgleda da se Stefano D’Aste bacio u ozbiljnu potragu za sedištem u Svetskom šampionatu turing automobila. Osvajač Jokohama trofeja 2007. i pobednik trka na Salcburgringu i Suzuki u apsolutnoj konkurenciji u sezoni 2012, napravio je jednogodišnju WTCC pauzu, tokom koje se bavio organizacijom Italijanskog Lotus kupa i trkanjem u njemu.

Ako je verovati glasinama koje prenosi portal TouringCars.ru, Italijan sada vodi pregovore na tri strane i navodno mu je s jedne od njih došla „zanimljiva ponuda“.

Jedna adresa je Protim rejsing, čiji je „sivik“ slobodan nakon prelaska Mehdija Benanija u Sebastijan Leb rejsing. D’Aste je u Protimu proveo pet godina i tamo ga odlično poznaju. Za ekipu Valmira Prezencinija nastupao je u Evropskom turing šampionatu 2004, a u Svetskom prvenstvu vozio je njen BMW u sezonama 2005, 2006, 2008. i 2010.

P90063377Druga dva D’Asteu potencijalno interesantna tima treba da su klijenti Ševroleta, a jedan od njih, opet, treba da je Minih motorsport.

Spekulacije ne bi bile potpune da kao moguće trkačko odredište četrdesetogodišnjeg pilota iz Đenove nije pomenuta i TCR serija, štaviše, i mogućnost da se njegov tim PB rejsing pozabavi pripremama Alfine „đulijete“ prema TCR/TC3 specifikacijama, pa makar se auto u prvoj fazi takmičio samo u Italijanskom turizmo endurans šampionatu (CITE). Stvar sa Alfom zvuči predobro, samim tim mora da je je nerealna, ali neki drugi TCR angažman možda uopšte nije loše rešenje…