Đakon i “honda” pobedili u Monci, Stefanovski kažnjen dodatkom 25 sekundi

Prva trka TCR Italija u Monci bila je derbi uništenja, u njoj se najbolje snašao povratnik u šampionat, Džonatan Đakon, koji je posle 12 krugova slavio za volanom “honde sivik” MM motorsporta.

Drugi na cilju bio je Feliče Jelmini u “hjundaiju”, 0.369 sekundi iza pobednika, a treći je završio Salvatore Tavano s “kuprom leon kompetision”, sekundu iza Đakona.

Do danas lider šampionata, Erik Briljadori, osvojio je tek šesto mesto posle okretanja na prvoj krivini koje mu je priredio Igor Stefanovski.

Makedonski trkač se tokom cele distance borio za podijum, ali je zbog te akcije kažnjen dodatkom 25 sekundi i klasifikovan je kao četrnaesti.

Briljadori je s “audijem” pošao s pol-pozicije, ali je iz prvog reda značajno bolje krenuo Jakopo Gvideti s “hondom” i poveo, s Briljadorijem i Đakonom kao pratiocima.

Stefanovski je pošao s 9. mesta i prvi krug je iskoristio da se domogne pozicije 4. Otvaranje trke obilovalo je incidentima.

Pelegrinelijevu “kupru” je u gužvi na prvoj krivini okrenuo Mateo Poloni, ovaj je nastavio vožnju do boksa i tamo odustao zbog oštećenja vešanja. Poloni je za ovaj gaf kažnjen dodatkom 25 sekundi.

U kontaktu “hjundaija” Marka Pelegrinija i Damjana Reducija na Askari kompleksu gore je prošao Pelegrini. Sleteo je s piste, ali je uspeo da nastavi, dođe do boksa i potom se ponovo priključi trci.

Karminatijev “hjundai” ostao je polupan pored krivine Rođa posle kontakta s Imbertijevom DSG “kuprom”, na kojoj je polomljeno vešanje pozadi levo. Zbog toga je u akciju stupio sigurnosni automobil.

Posle restarta u 4. krugu Đakon je preuzeo vođstvo ispred Briljadorija i Stefanovskog. Međutim, u prvoj i drugoj šikani opet je bilo haotično.

Reduci je na prvoj krivini okrenuo “hondu” Sandra Đardelija, a na prilazu krivini Rođa Gvideti je doživeo gadan udes. Pogurao ga je šampion Tavano, pa se rikošetirani Gvideti olupao o ograde s obe strane piste, pa je sigurnosno vozilo opet moralo da interveniše.

Na novom restartu počele su zdravije borbe. Briljadori je uz pomoć zavetrine pripremio napad na vodećeg Đakona, ali naum nije ostvario. Slična akcija pošla je za rukom Jelminiju, koji je preoteo treće mesto Stefanovskom.

Makedonac se privremeno vratio na treće mesto posle Briljadorijeve greške na krivini Rođa, ali mu je ovaj uzvratio na prilazu Parabolici. Posle toga, Igora su napali i Tavano i Reduci.

Tek što je na čelu formirana kolona od šest automobila u poretku Đakon-Jelmini-Briljadori-Stefanovski-Reduci-Tavano, Reduci je otklizao na Parabolici. On je spasao auto, ali je ispao iz vodećeg seksteta, uz to mu je dodato 5 sekundi zbog sečenja Lezmo krivine.

Đakon je držao vođstvo, dok se poredak iza njega menjao. U pretposlednjem krugu, Stefanovski je na prvoj šikani odbačen s ivičnjaka i naleteo je na Briljadorija. I “hjundai” i “audi” su se okrenuli, iščupali iz trave i nastavili trku, ali uz značajan gubitak pozicija.

Posle ovoga, najbliži Đakonovi pratioci postali su Jelmini i Tavano. Jelmini nije odustajao do karirane zastave, ali je Đakon odoleo i osvojio trku za “hondu”.

Iza Tavana na cilj je stigao debitant Roni Valori u “audiju”, sledili su Mauro Gvastamakja u “hjundaiju”, te (ipak) šestoplasirani Briljadori.

Pelegrini se uprkos prinudnom odlasku u boks dočepao sedmog mesta, ispred Đardelija i Reducija.

Stefanovski je na cilj stigao deseti, ali mu je na izvezeno vreme dodato 25 sekundi zbog udarca u Briljadorija. Zato je pozicija 10 upisana Federiku Paolinu u “kupri”, a skopski automobilista je klasifikovan kao četrnaesti i pretposlednji među pilotima koji su završili trku.

Ovaj poredak je svakako provizorni, jer čitav niz incidenata tek treba da dobije rasplet, između ostalog onaj u kom je Tavano eliminisao Gvidetija, kao i Reducijev manevar koji je okrenuo Đardelija.

Druga trka pretposlednje runde TCR Italija u Monci vozi se u nedelju od 10:50.