Filipi trijumfovao na Harami, Benani šampion TCR Evropa bez ijedne pobede u sezoni

Francuski automobilista Džon Filipi pobednik je poslednje trke sezone TCR Evropa, vožene na Harami u Španiji.

On je startovao sa pol-pozicije i relativno komforno držao vođstvo tokom cele distance.

Na startu je pista bila vlažna, pa su svi trkači vozili oprezno i nije bilo incidenata. Askona se sa desete startne pozicije probio na šestu, a Halder sa 13. na desetu.

Kako se pista malo prosušila, a gume zagrejale, razvile su se i borbe na Harami.

Askona je ušao u duel sa Brišeom, iako je ranije govorio da se ni na koji način neće mešati u rasplet šampionata. Na sreću, obojica su se održala na stazi i nastavili trku.

Askona je ipak krug kasnije obišao Brišea, a u istom krugu izleteo je Halder i “hondom” udario u zid od guma, pa je izašlo sigurnosno vozilo.

Na restartu je Filipi odmah počeo da gradi prednost, a Briše je rešio da uzvrati udarac Askoni, pa su se njih dvojica smenjivali na petoj poziciji. Iz tog duela kao pobednik je izašao Briše, koji se nešto kasnije ustremio na Andreasa Bekmana i prošao ga.

Da “pežo” ima dobar tempo pokazalo se u 11. krugu, kad je Briše savladao i Benanija. Krug kasnije domogao se i drugog mesta, pretekavši “hjundai” Danijea Nađa.

Iako Benaniju za titulu nije bilo potrebno da osvoji nijedan poen, Marokanac je pokazao zube i izbio na drugo mesto, a iza Brišea se razvila žestoka borba između Bekmana, Askone i Barta.

Askona se obračunao sa Bekmanom dva kruga pre kraja distance, baš kao i Bart, a Nađ je završio u ogradi, zbog čega je istaknuta lokalna žuta zastava bez izlaženja sigurnosnog vozila.

Filipiju je pobeda bila najviše stvar prestiža, jer mu je prva i jedina pobeda ove sezone. Ipak, pripadajući bodovi osigurali su mu zvanje vicešampiona Starog kontinenta.

Na podijum su se popeli i Benani i Briše, a korak ispod pobedničkog postolja ostao je Askona.

Bart je kroz cilj prošao kao peti, Bekman šesti, Koronel je bio sedmi ispred Đirolamija, Tedija Klerea i Davidovskog.

Tako je titula TCR Evropa otišla u ruke Marokanca koji je sakupio 285 poena, a nijednom ove godine nije pobedio. Filipi je na kraju sezone postao viceprvak, dok tragičaru prvenstva Halderu, do Harame lideru serije, nije ostala ni bronza – nju je na kraju poneo Nikola Bart.