Dalgren završio australijsku misiju

Šveđanin Robert Dalgren, vozač Polstar rejsinga, ove godine angažovan u fabričkom timu Volvoa u Australijskom šampionatu V8 superautomobila, napustiće ovo prvenstvo nakon njegove poslednje runde, trke Sidnej 500, koja se vozi u decembru.

Dalgren je sezonu 2015. proveo u Australiji, gde je predvodio debi Volvo Polstar rejsinga u V8 seriji i bio čovek za vezu između švedske centrale i australijske ispostave nove trkačke operacije, koju je sprovodio tim Geri Rodžers motorsport (GRM).

Najbolji rezultat švedskog trkača, rukija u V8 seriji, bilo je 13. mesto u enduro tandemu na stazi Gold koust, dok mu je najviša samostalno ostvarena pozicija bila 16. mesto na stazi Simons plejns. U generalnom poretku šampionata zauzima 25. mesto, ali njegova misija i nisu bili visoki plasmani, već testiranja i razvoj modela S60. Dalgrenov doprinos u usavršavanju 650 KS snažnog modela S60 za ovo takmičenje smatra se ključnim faktorom za uspeh takmičarske kombinacije u njenoj prvoj V8 sezoni.

image107668_cPosle avanture na najmanjem kontinentu, Šveđanin se vraća kući i nastaviće da igra bitne uloge u novim evropskim projektima i kampanjama Polstara i Volvo grupe tokom 2015. i ubuduće. Dalgren je 11 godina sa Volvoom i jedini je vozač Polstara sa ugovorom i za iduću sezonu, a u njegova nova zaduženja verovatno spada razvoj automobila za pretpostavljeni ulazak Volvoa u WTCC. I to mu ne bi bio prvi put: tokom 2011. nastupao je u Svetskom šampionatu istovremeno razvijajući 1,6-litarski turbopreranjivani agregat za tadašnji trkački model C30.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio uključen u tako uspešnu debi sezonu u V8 superautomobilima, ponosan sam što sam odigrao ključnu ulogu u razvoju novog automobila i motora, povezujući tim Geri Rodžers motorsport u Melburnu sa Polestarom u Geteborgu. Cela ekipa i ljubitelji auto-sporta u Australiji dočekali su nas izuzetno toplom dobrodošlicom. Prvenstvo V8 superautomobila bez sumnje je jedno od najboljih na svetu, napustiću Australiju bogatiji za mnoge lepe uspomene“, kazao je 34-godišnji Dalgren.

„Volvo S60“ se već u debitantskoj V8 sezoni pokazao kao pobednički auto, s njim je četiri trijumfa postigao Dalgrenov timski kolega Novozelanđanin Skot Mekloflin.

image115934_cDirektor ekipe GRM, Geri Rodžers, zahvalio se Šveđaninu na doprinosu u razvoju automobila: „Svi smo u GRM-u veoma zahvalni Robertu na pomoći i profesionalizmu koji ga je krasio tokom 12 meseci provedenih u našem timu. On razmišlja inženjerski i njegovo poznavanje procesa unutar Volvoa i Polstara mnogo su nam pomogli u našoj tranziciji u fabrički tim. Koliko god sami rezultati ne odražavali istinsku vrednost njegovog učešća, izuzetno cenimo njegove savete i trud, bez njih danas ne bismo bili ovde gde smo.“

Kristijan Dal, direktor Polstar rejsinga istakao je da njegovog vozača čekaju nove obaveze: „Robertovi rezultati na stazi bili su onakvi kakvi su se i mogli očekivati s novim automobilom, novim inženjerom i na novim stazama. Međutim, njegov zadatak u povezivanju rada na istraživanju i razvoju između Geteborga i Melburna izveden je daleko brže nego što smo mogli očekivati. Sada nam je Robert ponovo potreban kod kuće, za buduće projekte.“

Sastav trkačke postave Volvo Polstar rejsing tima u V8 seriji za sezonu 2015. biće saopšten u dogledno vreme.