Čilton: Potrebni su nam unapređenja i testovi

Engleski trkač Tom Čilton nada se da će dogodine ostati u Svetskom šampionatu turing automobila u timu ROAL motorsport i za volanom „ševrolet RML kruza“. On priznaje da uspeh te kombinacije mnogo zavisi od toga koliko će RML unaprediti automobil i koliko će ROAL tokom 2015. testirati.

Osmi u WTCC generalnom poretku, 29-godišnji Čilton može se ponositi time da je u ovoj sezoni jedini osvojio trku 1 s pol pozicije a da nije vozio „C-elize“. Drugačije rečeno, od svih trkača koji su pobeđivali ne takmičeći se za Sitroen rejsing, samo on nije do trijumfa došao sa inverznog starta.

Britanac je u obema trkama u Makauu startovao loše, pa mu je propala nada da će iskoristiti 2. mesto na inverznom startu i eventualno pobediti u trci 2.

376_CHILTON 462_LOPEZ_CHILTONIako je govorio da namerava da se prištedi u trci 1, da bi što bolje iskoristio izglednu startnu poziciju u trci 2, Tom u prvoj vožnji ipak nije krenuo namerno rezervisano, kako se moglo sumnjati. „Pokušao sam da startujem zaista dobro, ali sam ostao nepomičan i posle sam verovatno izveo najviše preticanja u toj trci da bih završio dvanaesti. Iz moje perspektive, bilo je jako zabavno“, kazao je Čilton TouringCarTimesu.

„U trci 2, dobro sam pošao sa startnog mesta, toliko dobro da sam pomislio da će mi točkovi proklizati, pa sam samo lagano pritisnuo kvačilo da to sprečim, ali su onda obrtaji skočili, izgubio sam ubrzanje i ta mala greška totalno me je upropastila na prilazu najdužem pravcu.“

Pilot ROAL motorsporta otkrio je zanimljive detalje o odnosu snaga među RML-ovim klijentima u završnici tek završene sezone 2014.

061_CHILTON„Mislim da smo se u Makauu mučili malo više nego Kampos, jer su oni nabavili nove, unapređene RML delove pre nekoliko rundi, a mi smo rešili da to ne radimo.  Ta unapređenja mnogo bi nam pomogla na stazi Guja, dakle Kampos je u Makauu definitivno imao veliku prednost nad nama. U stvarnosti, da se Oriola nije zabio u zid (u Q1), mislim da bi on i Valente završili ispred nas, jer su novi delovi zaista dobri.“

Čilton bi želeo da i iduće sezone vozi za ROAL motorsport, ekipu koja je osvojila ovogodišnji timski Jokohama trofej. Sva je prilika da će u timu Roberta Ravalje i Alda Prea ostati i Tom Koronel, u tom slučaju, trkačka postava italijanske ekipe u 2015. zadržala bi neizmenjen sastav.

„Srećan sam ovde gde sam. Mislim da je ROAL motorsport najprofesionalniji tim od svih koji voze „ševrolete“. RML sa velikim zadovoljstvom podržava klijentske programe, radije to čini nego da ih vodi, a mislim da je ROAL obavio veoma dobar posao. Tom Koronel i ja smo prvi i drugi vozač Ševroleta u plasmanu vozača i zajedno smo osvojili Jokohama timski trofej, tako da je ovo najbolje mesto za mene“.

446_CHILTON„Definitivno su nam iduće godine potrebna unapređenja na automobilu i moramo da testiramo, jer ove sezone uopšte nismo. Čak i za samo šest punih test dana, moći ćemo pristojno da ubrzamo auto. RML-ovi delovi bili bi lep korak napred, a RML je najprofesionalniji tim na svetu u trkama turing automobila“, kazao je Čilton, kome bi 2015. bila četvrta WTCC sezona.