Mihelis: Sezona iz snova

Konačno četvrto mesto u generalnom poretku vozača čini 30-godišnjeg Mađara Norberta Mihelisa najuspešnijim WTCC trkačem koji u 2014. nije bio za volanom „sitroena“.

Nezvaničnu titulu „najboljeg među ostalima“, pa i najboljeg među vozačima Honde, Norbi je stekao za volanom privatnog „sivika“ Zenge motorsporta, i to, zanimljivo, bez ijedne osvojene trke tokom 2014.

Tokom cele godine najozbiljniji kandidat za četvrto mesto u generalnom bio je Tijago Monteiro, ali je Mihelis u Makauu preskočio i svog kolegu po marki automobila.

Pored brzine, ključ Norbertovog rezultata bila je stalnost u plasmanima, pogotovu izražena u finišu sezone. Na šest trka, u Šangaju, na Suzuki i u Makauu, on nijednom nije prolazio kroz cilj na mestu nižem od petog. U Norbijev ovogodišnji bilans spadaju četiri izlaska na podijum (Slovačka, Argentina, Japan, Kina – Makau), kao i pet prolazaka u Q3 segment kvalifikacija.

135_MICHELISZMađar se u Svetskom prvenstvu turing automobila takmiči od 2008. godine, ali je u prve dve sezone startovao samo na po dve trke. Tek od 2010. u šampionatu je u punom celosezonskom programu, u 2012. osvojio je Jokohama trofej, a ovogodišnja finalna pozicija 4 je i njegov najbolji rezultat u WTCC karijeri. To je postignuće o kojem je, kako priznaje, na početku 2014. samo sanjao.

„Mogao sam samo da sanjam o ovakvom rezultatu, i na početku godine, pa čak i uoči poslednjeg trkačkog vikenda u Makauu. A san se na kraju ostvario, to je sjajna nagrada na kraju sezone koja uopšte nije bila laka. Veći njen deo proveli smo pokušavajući da dostignemo naše konkurente i smanjujući početni zaostatak za njima. Trudili smo se mnogo, radili smo dobro i blisko smo sarađivali sa ostalim timovima Honde. Napredak prikazan u poslednjim trkama deluje obećavajuće za iduću sezonu“, kazao je Mihelis.

Dugo se već priča o mogućem Norbertovom prelasku u fabrički tim Honde. I pre 2014. takvo unapređenje automobiliste iz Mohača delovalo je zasluženo, a s ovakvom sezonom iza sebe, on više nego ikada ima pravo da mu se nada. Da li je najzad došao trenutak?