Damski kvintet trka se za poseban trofej Seat leon Evrokupa

Seat leon Evrokup nastavlja svoju turneju i posle trkačkih vikenda u Francuskoj i Portugalu odlazi u Englesku, na autodrom Silverston. Ovo takmičenje može se pohvaliti činjenicom da u ovom trenutku ima najviše ženskih učesnika od svih internacionalnih serija pod patronatom FIA.

U Evrokupu se takmiči pet devojaka, to su Francuskinje Lusil Siprijano i Mari Bo-Kopens, Švajcarkinja Andrina Guger, Mađarica Edina Buš i Amalija Vinjes, koja nastupa pod zastavom Andore. Osim što im se rezultati boduju u apsolutnom plasmanu, za njih postoji posebna kategorija u Seatovoj monomarka seriji – Trofej za dame.

SetRatioSize900650-Lucile-Cypriano-4
Od svih pobrojanih, Lusil Siprijano se dosad pokazala najbržom, njena vremena su blizu onih koja postižu vodeći muški takmičari. Trku 1 u Portugalu završila je na trećem mestu, kao prva dama koja se popela na podijum u Evrokupu. Mlada Francuskinja je u Eštorilu osvojila i pol poziciju i zabeležila je i najbolje vreme na treningu. Rezultati Siprijanove govore mnogo o njoj, a van staze ona je veoma stidljiva osoba.

„Takmičenje protiv muškaraca tera vas da forsirate i da se usavršavate iz dana u dan, što pruža veliko zadovoljstvo i sjajno je iskustvo. Kad stavimo kacige, naše ličnosti se menjaju. Meni je trkanje potrebno, bez njega moj život ne bi bio isti. Imam takmičarski duh, volim da stalno napredujem, u svakom segmentu mog života. Osećaj dok se trkam je neopisiv, ne može da se pretoči u reči ono što osećam dok sam za volanom „seat leon kup rejsera“, rekla je Lusil Siprijano.

SetRatioSize900650-Amalia-Vinyes-1 SetRatioSize900650-Andrina-Gugger-2Amalija Vinjes potiče iz porodice sa dugom trkačkom tradicijom. Njena je namera da se bori za Trofej za dame do zadnjeg minuta takmičarske sezone i nema nameru da suparnicama ustupi ni milimetar.

„Među nama postoji osećaj za fer plej, kao i zajedništvo koje muškarci nemaju. To je prirodno, pošto se takmičimo u dominantno muškom okruženju. Mi volimo da se takmičimo jedna protiv druge, a Trofej za dame je idealna formula, jer se tu ravnopravno borimo samo nas pet. Mislim da ćemo nastaviti da se zabavljamo kao i do sada, kao od prve trke. Hajde da uživamo!“, poručila je Amalija Vinjes.

Uvek nasmejana Andrina Guger ima ozbiljno takmičarsko iskustvo na evropskoj sceni kao bivša učesnica ETC kupa. Andrina je nastavnik u srednjoj školi, ali se na auto-trkama ona nalazi na ispitu, suprotno ulozi koju ima u „civilnom“ životu.

„Moji đaci mi svakog vikenda požele sreću“, objasnila je Gugerova. „Mi četujemo, ja im pričam o svojoj dnevnoj rutini, oni me s distance podržavaju i ohrabruju. Konačan rezultat pokazuje štoperica, ali svi moji učenici dobro znaju da svako mora da se trudi da bi nešto postigao.“

SetRatioSize900650-Edina-Bus-3 SetRatioSize900650-Marie-Baus-Coppens-2Mari Bo-Kopens i Edina Buš nisu se takmičile u Eštorilu, ali će 6. i 7. juna na Silverstonu kompletirati listu pripadnica lepšeg pola u Seat leon Evrokupu 2015. i nastaviće svoje kampanje u borbi za Trofej za dame.