Danas je dan Dejla Ernharta Mlađeg

Foto: Sean Gardner/Getty Images

Kej Ajvi, 54. guvernerka američke savezne države Alabama, imenovala je nedelju, 15. oktobar 2017. godine za Dan Dejla Ernharta Mlađeg.

Danas će se voziti i trka Alabama 500 na Taladegi, koja je maltene Dejlova druga kuća. On je čak šest puta slavio na ovoj stazi, počevši od oktobra davne 2001. godine.

“Nigde na svetu nema više ljubitelja Dejla Ernharta Mlađeg nego u ovoj državi. Mi smo ponosni što na to što ovog vikenda imamo priliku da mu ukažemo čast na Taladega spidveju”, izjavila je Ajvi. Ona će, takođe, dati poznatu komandu vozačima da upale svoje motore pred početak trke.

 

“Oduševljeni smo što je guvernerka Ajvi imenovala nedelju, 15. oktobar za Dan Dejla Ernharta Mlađeg u Alabami. On je mnogo značio Taladega superspidveju. Ernhart Mlađi je jedan od nas, ostavio je dubok trag u našoj državi”, kazao je predsednik Taladega superspidveja, Grant Linč.

“Litl I” bi trijumfom na ovoj trci izbio na drugo mesto večne liste pobednika na Taladegi, iako ta pobeda ne bi imala rezultatskog značaja za ovu sezonu, jer on nije u doigravanju. Ispred njega bi bio samo njegov otac, član Kuće slavnih, pokojni Dejl Ernhart Stariji, koji je tragično nastradao na trci u Dejtoni.

 

Dejl je 25. aprila ove godine rekao da će mu ovo biti poslednja sezona u Naskaru. Iako je jedan od najpopularnijih vozača, on nema nijednu šampionsku titulu (najbolji plasman mu je treće mesto 2003. godine), za razliku od oca koji je imao čak sedam. Ernhart Mlađi je dosad učestvovao 625 trka, osvojio je 26, a 14 puta je startovao s pol-pozicije. Tokom karijere je ostvario čak 257 finiša u najboljih deset.