Ernhart Mlađi osvojio pol-poziciju na svojoj poslednjoj trci u Taladegi

.

Ova sedmica je svakako jedna od najboljih u životu vozača Hendrik motorsporta, Dejla Ernharta Mlađeg.

Pre pet dana proslavio je rođendan, potom mu je guvernerka Alabame, Kej Ajvi, ukazala veliku čast imenujući današnji dan kao Dan Dejla Mlađeg.

Kasno sinoć po srednjoevropskom vremenu četrdesettrogodišnji Dejl je uspeo da osvoji i pol poziciju (15. u karijeri) u trci Alabama 500 koja će se voziti na Taladega superspidveju u Linkolnu, Alabama, s početkom u 20h (CET).

On je svojim “ševroletom” prešao 4.28 kilometara za 50 sekundi i 256 stotinki. Sada mu ostaje još samo trijumf na njegovoj poslednjoj trci u ovom mestu da zaokruži ovu sedmicu na najbolji mogući način. Treba napomenuti da se on nije plasirao u doigravanje tako da mu ova trka ne znači mnogo u takmičarskom smislu, ali, imajući u vidu da mu je ovo oproštajna sezona, ova trka ima veliku sentimentalnu vrednost.

Dejl na ovoj stazi ima šest pobeda, od toga čak četiri zaredom, u periodu od 2001. do 2003 god, što je rekord u uzastopnim pobedama na Taladegi. Između ostalog, ovo je “Junioru” tek prva pol pozicija u Linkolnu. Eventualnom pobedom, Dejl Mlađi bi učvrstio drugo mesto na listi vozača koji su pobedili na ovoj trci. Trenutno deli drugu poziciju sa Džefom Gordonom. Zanimljivo da ga je upravo Gordon odmenio tokom prošle sezone, kada Ernhart Mlađi nije mogao da vozi zbog povrede.

Ne voli samo “Litl I” da se trka u Alabami, voleo je to i njegov pokojni otac, Dejl Ernhart Stariji. Popularni “Ajronhed” drži rekorde po broju pobeda (deset), broju plasmana u najboljih pet i deset vozača (23 i 27) kao i po broju krugova u kojim je bio čelu karavana (1 377). Svesni da su Ernhartovi proslavili ovu stazu, organizatori su “Junioru” je dali priliku da na početku jučerašnjeg dana provoza očev šampionski “ševrolet monte karlo” iz 1980. godine.

Iza njega će startovati timski kolega, Čejs Eliot, koji je eksplodirao u ovogodišnjem doigravanju. Od trećeg do sedmog mesta su svi redom “fordovi”. Članovi jata “fordova” su: Džoi Logano, Kurt Buš, Riki Stejnhaus Mlađi, Bred Keslovski i Klint Bojer.