Dik Džonson rejsing u novoj epohi: Šta je isto, a šta promenjeno u šampionskoj ekipi Superautomobila

Promene u šampionskom timu Australijskih superautomobila uoči 2021. bile su brojne i krupne, ali nisu obuhvatile marku takmičarskih automobila: oružje je i dalje “ford mustang”.

Isto važi i za novu/staru livreju, praktično istovetnu prošlogodišnjoj. Ona je direktni je odraz nastavljenog naslovnog sponzorstva petrohemijskog giganta Šel. Samim tim, opstalo je i komercijalno ime ekipe Šel V-pauer rejsing.

Penske je posle šest godina obustavio svoje aktivnosti u Australiji i oktobra 2020. prodao vlasnički udeo u ekipi. Stoga je i njegovo ime nestalo iz opticaja, a tim iz Kvinslenda vratio se svom izvornom nazivu DJR (Dik Džonson rejsing).

Vozačka postava je potpuno nova: trostruki šampion Skot Meklohlin napustio je kategoriju i prešao u Indikar, dok je na angažman Fabijana Kultarda stavljena tačka.

Umesto njih, crveno-bele “mustange” voze Anton de Paskvale i Vil Dejvison, dvojac koji se opisuje klasičnim izrazom “spoj mladosti i iskustva”.

U timu ih smatraju odličnom kombinacijom, ali je na njima i presija da ponove makar deo onoga što su izvodili njihovi prethodnici. Oni su, podsećamo, u protekle tri sezone osvojili tri vozačke i dve timske titule.

De Paskvale se smatra jednim od najtalentovanijih vozača dolazeće generacije, Koliko 2018, on je bio ruki u seriji, a danas ga vide kao čoveka koji će u Superautomobilima vrlo brzo pokazati svoju pravu vrednost. U DJR je došao iz Erebus motorsporta, nada se da će u novoj sredini dalje napredovati u karijeri, izvesti sledeći korak i umesto šampiona budućnosti postati realni protagonista današnjice.

S druge strane, Dejvison je “došao kući. Već je nastupao za DJR od 2006. do 2008, izvezavši svoje prve tri celosezonske kampanje u Superautomobilima. Raspolaže velikim iskustvom, dvostruki je osvajač Bathursta 1000, za njega kažu da ga krase brzina i zrelost.

Partnerstvo Dika Džonsona i Šela u različitim sportskim i poslovnim aktivnostima traje već neverovatnih pola veka. U turing prvenstvu Australije Šel je temelj DJR aktivnosti od 1987. godine, a sponzorstvo je nedavno produženo i za novi, višegodišnji period.

Šta je još novo? Za ovu sezonu, prvu po povratku na staro ime, DJR je pripremio dve potpuno nove školjke i na njihovoj osnovi izradio dva takmičarska “mustanga”.

Postoje glasine da su prošle godine, po razlazu DJR i Penskea, šampionski “fordovi” odneti u Ameriku. Možda je to stvarni razlog za proizvodnju dva nova automobila, ali se ekipa o celoj stvari nije izjašnjavala.

Bilo kako bilo, novoizrađena mašinerija je 9. februara testirana na funkcionalnoj probi na Kvinslend trkalištu. Oba vozača su na tom testu izvezla po 60 kilometara i sve je prošlo bez ikakvih problema. Pozitivan utisak ostavili su i slični i usaglašeni komentari dvojice vozača, što je korisno za svakodnevnu operativu, brži i efikasniji rad.

Do tog dana De Paskvale nije imao nikakvo iskustvo za volanom “mustanga”. Dejvisonova situacija bila je nešto povoljnija, zahvaljujući prošlogodišnjoj kratkotrajnoj kampanji s Tikfordom, koja je uključila Adelejd i Bathurst 1000, ali i testovima guma koje je krajem 2021. vozio za DJR.

Kampanja Dik Džonson rejsinga formalno je počela prikazom takmičarskih boja, ali prvi borbeni okršaj temeljno renovirana ekipa ima ovog vikenda na rundi Maunt Panorama 500, koja otvara šampionat.

Na treninzima u petak De Paskvale je bio osmi i deveti, a Vil Dejvison je upisao dva jedanaesta mesta. U subotu je De Paskvale zablistao i izvezao najbrži krug na 20-minutnim kvalifikacijama, dok mu je timski kolega bio sedmi. Oba DJR aduta ušla su u top 10 baraž (superpol), koji će dati startni raspored za prvih pet redova trke 1, ali u momentu nastanka ovog teksta ta presudna sesija još nije bila izvezena…