Kreću Superautomobili: Akcija 2021. startuje na Bathurstu!

Australijski šampionat superautomobila ovog vikenda otvara sezonu rundom Maunt Panorama 500, prvom od dvanaest koliko kalendar predviđa.

Na istoj legendarnoj stazi u Novom Južnom Velsu završeno je prošlogodišnje prvenstvo, ali je tada u pitanju bila znamenita trka Bathurst 1000. Za razliku od nje, prva ovogodišnja runda ima takmičarsku distancu od 500 kilometara, podeljenu u dva sprinta od po 250 km (40 krugova).

Najvažnija serija u Australiji retko dolazi na Bathurst ako se ne radi o endurans trci, najznačajnijoj u tamošnjem auto-sportu. Tako je poslednji sprint na Maunt Panorami vožen pre 25 godina.

Ovog vikenda, naravno, nema zamena vozača, ali će i subotnja i nedeljna trka imati dva obavezna pitstopa, uz dolivanje goriva. Na raspolaganju su isključivo tvrdi Danlop pneumatici.

U petak po podne izvezena su dva treninga od po 60 minuta. Oba puta najbrži je bio Čaz Mostert u “holden komodoru” Vokinšo Andreti junajteda (2:05.2056 na prvoj, 2:04.7817 na drugoj sesiji).

U subotu se održavaju 20-minutne kvalifikacije, top 10 baraž (superpol, iako se zvanično tako ne zove) i prva trka. Isti program ponavlja se u nedelju.

Manje-više tradicionalno, sezonu Superautomobila otvarale su ulice Adelejda. One su fizički prohtevnije mesto za početak šampionata od Bathursta, bez obzira na strahopoštovanje koje ova pista uliva i izazov koji predstavlja. Zato će vozačima makar s tog aspekta biti lakše da uđu u ovu takmičarsku godinu.

I pristup će morati da bude mnogo drugačiji nego na Bathurstu 1000. Kao endurans trka on podrazumeva čuvanje automobila tokom velikog dela distance, dok će okršaji na Maunt Panorami 500 biti mnogo bespoštedniji.

Vozači nisu sigurni kako će u međusobnom upoređenju izgledati vremena krugova enduro i sprint trkanja na ovoj stazi. Razlog? Tokom celog Bathurst 1000 vikenda u asfalt se utisne mnogo više gume nego što će ovog puta biti slučaj.

Maunt Panorama je najbrža i najčuvenija staza u Australiji. Dugačka je 6,213 kilometara, od najviše do najniže tačke ima čak 174 metra, a maksimalna brzina veća je od 300 km/h. Rekorder kruga je Čaz Mostert, koji je 2019. na Bathurstu 1000 zabeležio vreme 2:04.76.

Startne rešetke Superautomobila 2021. popunjavaće 24 automobila, 8 “ford mustanga” i 16 “holden komodora”.

U međusezoni je došlo do krupnih promena u vozačkim postavama, pa su samo četiri tima – među njima i Vokinšo Andreti junajted i Tripl ejt – zadržala iste pilote kao prošle godine.

Budemo li imali sreće u pribavljanju foto materijala, objavićemo detaljniji pregled svih ekipa i vozača koji učestvuju u ovoj izuzetnoj seriji, a ovde donosimo samo njihov spisak.

11 – Anton de Paskvale (Dik Džonson rejsing) “ford mustang”
17 – Vill Dejvison (Dik Džonson rejsing) “ford mustang”
88 – Džejmi Vinkap (Tripl ejt rejs inženjering) “holden ZB komodor”
97 – Šejn van Gisbergen (Tripl ejt rejs inženjering) “holden ZB komodor”
5 – Džek le Brok (Tikford rejsing) “ford mustang”
6 – Kameron Voters (Tikford rejsing) “ford mustang”
44 – Džejms Kortni (Tikford rejsing) “ford mustang”
2 – Brajs Fulvud (Vokinšo Andreti junajted) “holden ZB komodor”
25 – Čaz Mostert (Vokinšo Andreti junajted) “holden ZB komodor”
7 – Andre Hajmgartner (Keli Grouv rejsing) “ford mustang”
26 – Dejvid Rejnolds (Keli Grouv rejsing) “ford mustang”
9 – Vil Braun (Erebus motorsport) “holden ZB komodor”
99 – Brodi Kostecki (Erebus motorsport) “holden ZB komodor”
18 – Mark Vinterbotom (Tim 18) “holden ZB komodor”
20 – Skot Paj (Tim 18) “holden ZB komodor”
3 – Tim Slejd (Blančard rejsing tim) “ford mustang”
4 – Džek Smit (Bred Džons rejsing) “holden ZB komodor”
8 – Nik Perkat (Bred Džons rejsing) “holden ZB komodor”
14 – Tod Hejzelvud (Bred Džons rejsing) “holden ZB komodor”
96 – Mekoli Džons (Bred Džons rejsing) “holden ZB komodor”
19 – Fabijan Kultard (Tim Sidnej) “holden ZB komodor”
22 – Gari Džejkobson (Tim Sidnej) “holden ZB komodor”
34 – Džejk Kostecki (Met Stoun rejsing) “holden ZB komodor”
35 – Zejn Godard (Met Stoun rejsing) “holden ZB komodor”