Do 31. marta rok za celosezonske ETCC prijave

Još manje od deset dana ostalo je takmičarima koji planiraju celosezonski nastup u Evropskom kupu turing automobila 2015. da prijave svoje učešće.

Kao organizator i promoter FIA ETCC, Eurosport pokušava da privuče vozače i timove značajnijim finansijskim podsticajem, većim brojem trka i određenim pogodnostima na planu promocije.

Ukupan nagradni fond ETC kupa 2015. iznosi 250.000 evra i obezbeđuje ga partner serije i liferant pneumatika Jokohama.

ETCC će ove godine biti prateća serija na trkačkim vikendima Svetskog šampionata turing automobila u Mađarskoj, Slovačkoj i Francuskoj. U Belgiji ETC kup deli pozornicu sa Evropskim šampionatom u trkama kamiona, dok će samostalni nastupi biti organizovani u Češkoj i Italiji.

homola-slovakia-ring-6Kup i dalje ima četiri klase: TC2T sa 1.6-litarskim turboprehranjivanim bivšim WTCC modelima treba da predstavlja perjanicu takmičenja, dok je TC2 rezervisana za automobile sa dvolitarskim atmo agregatima. U klasi S1600 ponovo se očekuje brojčana dominacija „ford fijesti“, a monomarka deluje najuzbudljivije, jer je tu došlo do tehničke smene generacija: u njoj pravo učešća sada ima samo novi „seat leon kup rejser“, dok je Seatov kup automobil druge generacije i definitivno ispao iz igre. Pored pehara u četiri navedene kategorije, na kraju sezone biće dodeljen i već tradicionalni Trofej za dame.

Kao u prethodnim godinama, Eurosport će u snimku prikazati ETCC trke koje se održavaju u sklopu WTCC vikenda. Direktni prenosi rezervisani su za tri završne runde Kupa, u Brnu, Zolderu i na Perguzi.

Takmičarski format podrazumeva test sesiju, trening, kvalifikacije i dve trke trajanja po 20 minuta. Zanimljivo je da je prvi put u zvaničnoj terminologiji njihovo trajanje određeno vremenom, a ne pređenim kilometrima.

01 _DSC0884Bogatiji novčani fond nagrada upotpunjen je mogućnostima koje se prvi put nude najuspešnijim trkačima ETC kupa. Jedna od njih je učešće u promotivnim aktivnostima Svetskog turing šampionata, a druga poziv „ukupnom šampionu“ na zvaničnu FIA godišnju ceremoniju dodele nagrada – šta god izraz „ukupni šampion“ značio u ETCC kontekstu.

Do isteka roka za celosezonske prijave učešća ostalo je još devet dana, a prva ETCC runda vozi se tek početkom maja. Dovoljno vremena za ozbiljniji priliv takmičara, pošto dosad najavljene kampanje ne obećavaju posebno bogate startne liste.

Nastup u TC2T klasi dosad nije nagovestio niko. TC2 program objavio je jedino Mihal Matejovski, dok su namere da startuju u S1600 potvrdili Paolo Neki i, pretpostavlja se, Ulrike Kraft.

0_a9b53_759f85b_XXLGužva je jedino u monomarki, u kojoj će voziti Petr Fulin, Mato Homola, Andreas Pfister, Mario Dablander i Roni Jost – i tu spisku verovatno nije kraj. Takav odziv je razumljiv: „leon kup rejser“ je atraktivan, nov i performantan automobil i apsolutno se može desiti da borbe u toj klasi daju pečat celom ETC kupu 2015.

Na kalendaru Seat leon Evrokupa 2014. našli su se Salcburgring i Spa, a na tim stazama su održane i ETCC trke. Kvalifikacioni rezultati pokazuju da je „leon rejser“ u Austriji imao 4 desetinke brže vreme pol pozicije nego TC2T „ševi kruz“, dok je u Belgiji bilo obrnuto, uz razliku od nepunih 0,8 sekundi. Pošto se u Evrokupu koriste danlop, a u ETC kupu jokohama pneumatici, upoređenje nije potpuno relevantno, ali postoji indicija da vlasnici nekadašnje WTCC tehnike  ne treba da računaju na bezuslovni primat u 2015.

Za potpuniju sliku o jačini ETCC startne liste ipak treba sačekati april, kada će na videlo izaći planovi tima Engstler, turskog Borusan otomotiv motorsporta, mađarske ekipe Unikorse, braće Sladečka, klijenata nemačkog Ravenola, švajcarskog Rikli motorsporta…