TCR na Sepangu: Očekuje se 17 učesnika

Na provizornoj startnoj listi za inauguralnu rundu TCR Internacionalne serije, koja se vozi od 27. do 29. marta na Sepangu, nalazi se 17 automobila, a uz njih su imena šesnaestorice vozača.

Spisak je podložan izmenama i neće biti čudo ako se do petka, kada počinje prvi TCR trkački vikend, na njemu pojavi još neko ime. Jedno prazno sedište pripada Protim rejsingu, a zasad nedostajući sedamnaesti vozač startovaće u njegovom „ford fokusu“.

30934e898a2a83d46a8e92dc529b9328 2015_photo_news_028_f3a3fbacbfdbd0dabae339e04980ff1eNezvanično, najnovija pridošlica je Rene Minih, koji treba da nastupi za volanom „honde“ Vestkoust rejsinga. S druge strane, Kampos rejsing potvrdio je učešće Pepea Oriole koji će, bar na otvaranju sezone, zauzeti kokpit drugog „opela“ španske ekipe. Pošto je Đordi Oriola zvanični vozač Kraft-Bambua, na Sepangu će se španska braća prvi put trkati jedan s drugim još od karting dana.

Ovako izgleda pretpostavljena lista učesnika prve TCR runde 2015.

6 – Franc Engstler – (GER) – Likvi moli tim Engstler – audi TT
7 – Lorencо Velja – (ITA) – Likvi moli tim Engstler – seat leon kup rejser
8 – Mihail Gračov (RUS) – Likvi moli tim Engstler – audi TT

17 – Mihel Nikjer – (DEN) – Target kompetišn – seat leon kup rejser
33 – Andrea Beliki – (ITA) – Target kompetišn – seat leon kup rejser
25 – Stefano Komini – (SUI) – Target kompetišn – seat leon kup rejser

55 – Ferenc Fica – (HUN) – Zenge motorsport – seat leon kup rejser

74 – Pepe Oriola (ESP) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon kup rejser
77 – Sergej Afanasjev – (RUS) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon kup rejser
88 – Đordi Žene – (ESP) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon kup rejser
99 – Frenk Ju – (HKG) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon kup rejser

10 – Đani Morbideli – (ITA) – Veskoust rejsing – honda sivik tajp R
24 – Kevin Glison – (USA) – Veskoust rejsing – honda sivik tajp R
23 – Rene Minih (?) – (DEU) – Veskoust rejsing – honda sivik tajp R

20 – Igor Skuz – (UKR) – Kampos rejsing – opel astra OPC
21 – Đordi Oriola – (ESP) – Kampos rejsing – opel astra OPC

72 – (biće objavljeno) – Protim rejsing – ford fokus ST

Više od polovine vozača trkaće se u „seatima“ – njih 9 od 17. To nije u skladu sa početnom TCR vizijom, već je nužan korak da bi serija krenula, pošto drugih automobila još nema u dovoljnom broju, a taj još prisutni manjak TCR mašinerije glavni je problem prvenstva u nastajanju.

Onyx-FocusPošto u svojim prvim koracima ne smeju da rasteruju učesnike, već ih moraju okupljati i što čvršće vezivati za novo takmičenje, Marčelo Loti i njegovi saradnici napravili su nekoliko kompromisa i u pojedinim elementima odstupili su od TCR koncepta kakav je najavljen u leto 2013.

Tako na primer Kraft-Bambu Lukoil ima četiri vozača, umesto teoretski maksimalna tri. Najkrupniji primer popuštanja pred realnošću jeste dopuštenje Engstleru da startuje sa dva „audija TT“, čiji kupe oblik ne spada u osnovne postulate na kojima se TCR zasniva.

Tim Engstler sačekaće kompletiranje „VW golfova“ i kasnije tokom sezone preći će na njih. Da sve bude još zanimljivije, govori se da te automobile razvija sam Folksvagen, koji će, kad završi svoj deo posla, Bavarcima prepustiti trkačku operativu.

audi_motorsport-150308-0550Ako su navedena odstupanja od planiranog cena rađanja nove turing kategorije, kod koje period od prve najave do prve trke iznosi nekih devet meseci, onda se vredi strpeti i pustiti organizatore da falinke ispravljaju u hodu. Samo po sebi je izvanredno što je za tako kratko vreme učinjeno toliko mnogo.