Dogodine na Nirburgringu ipak dve trke

Istorijski debi vikend Svetskog prvenstva turing automobila na Nirburgringu-Nordšlajfe, planiran za sezonu 2015, počinje da dobija određenije obrise.

Početno je planirano, pa i najavljeno, da će se na 26 kilometara dugoj stazi voziti jedna trka sa obaveznim zaustavljanjem u boksu. Međutim organizator se zbog TV publike i uzbudljivijih borbi ipak odlučio za klasičan format sa dva nadmetanja istog takmičarskog dana.

„Izvešćemo dve trke, kao i obično, ali će one biti vožene jedna za drugom, bez pauze za opravke i intervencije,“ najavio je Fransoa Ribeiro, direktor šampionata. „Moja početna ideja bila je sat trkanja, dvostruki bodovi i zaustavljanje u boksu na polovini trke da se promene gume i dolije gorivo. Bilo bi određeno obavezno vreme za pit-stop, kao i ograničen broj mehaničara da bi se izbegao porast troškova.“
367_PRESS_CONFERENCE
„Međutim, mi idemo na Nirburgring ne samo da bismo ekipama priredili najveći sportski izazov, već i da tržištu ponudimo najbolji mogući TV proizvod. U jednočasovnoj trci, znali smo da postoji rizik da bi se kolona od 25 automobila isuviše razvukla. U tom slučaju, bilo bi nam teško da prikažemo nešto uzbudljivo. Prvi mi je na to skrenuo pažnju Ivan Miler, što je čudno, jer se on nikad nije trkao na Nordšlajfe.“

Četvorostruki prvak sveta pitao je Ribeira da li je siguran da će kolona ostati kompaktna ako trka traje jedan sat i prvi čovek organizacije šampionata shvatio je da Alzašanin ukazuje na pravi potencijalni problem. Sa velikim razmacima između konkurenata, a na predugačkom krugu, nemačka runda mogla bi ostati bez žestokih bitaka karakterističnih za WTCC.

vln-2014-08-23-051 1399„Zato ćemo zadržati klasičan format sa dve trke i svaka će trajati tri kruga. Kvalifikacije će odlučiti startni raspored za trku 1. U trci 2 svakako ćemo imati inverzni raspored, a da li ćemo okrenuti prvih 10 iz trke 1, ili iz drugog segmenta kvalifikacija, to moramo da raspravimo 30. oktobra na sledećem sastanku FIA komisije za turing trke,“ kazao je Ribeiro.

U ovom izuzetnom slučaju otpašće treća etapa kvalifikacija, a timovi između trka neće imati standardnih 15 minuta za opravku automobila. „Startna procedura između trka 1 i 2 biće superbrza – pet minuta i trkamo se ponovo,“ objasnio je WTCC promoter.

vln-2014-03-29-031 vln-2013-10-12-029Realizacija TV prenosa biće zajednički napor dve strukture. Eurosport će obezbediti onbord kamere, helikopter, avion za odašiljanje signala i ljudstvo inače zaduženo za pokrivanje relija Evropskog šampionata, koje ova kuća takođe organizuje i promoviše. S druge strane, ADAC tim i organizator 24 sata Nirburgringa obezbediće kamere pored staze, koje će u svakom slučaju biti prisutne jer se ta trka i WTCC voze istog vikenda.

Za 27. april 2015. predviđen je poseban test na stazi Nordšlajfe i termin je već rezervisan ekskluzivno za WTCC timove. Moguće je da će pojedini od njih za trke angažovati dokazane specijaliste za Nirburgring, trkače koji bi se u Svetskom turing prvenstvu pojavili samo na ovoj rundi. Brojne primere za takva gostovanja nalazimo kod formiranja vozačkih postava za enduro trke Australijskog V8 prvenstva ili Argentinske STC2000 serije.