Lada kao pobednik: San sanjan sedam godina

Kada je Rob Haf trijumfalno prošao pored karirane zastave na Goldenport parku i doneo prvu WTCC pobedu Ladi, bilo je to i ostvarenje sna nastalog pre sedam godina.

Viktor Šapovalov, danas direktor Lada sporta, debitovao je kao vozač u Svetskom prvenstvu turing automobila 2007. godine zajedno sa ruskim pilotima Jevgenijem Zelenovom i Lavom Fridmanom. Trojka se trkala za tim Ruski medvedi, za volanom BMW-a 320si, i pojavila se na španskoj i holandskoj rundi prvenstva, na stazama Rikardo Tormo i Zandvort.

Šapovalov je, međutim, želeo da se na svetskoj sceni nađe ne samo ruska ekipa, već i ruski automobil. Ovaj ambiciozni plan počeo je da se ostvaruje 2008, kada su Ruski medvedi prijavili „ladu 110“ za nastupe od treće do poslednje runde sezone. Dvočlanu vozačku postavu činili su Šapovalov i Holanđanin Jap van Lagen, a u završnici šampionata priključio im se i Rus Kiril Ladigin. Automobili su imali nacionalnu homologaciju i završavali su trke daleko od ikakvih bodova.
442618 OK3_7153
U 2009. tim dobija podršku proizvođača iz Toljatija, menja ime u Lada sport i nastupa kao potpuno fabrički. Sezona je započeta sa nepromenjenom vozačkom postavom i sa modelom „110“, a od portugalske WTCC runde, u vatru je bačena „lada priora“. Istom prilikom, za Ladu je prvi put nastupio Džejms Tompson, angažovan kao prvi trkač i vođa razvoja automobila. Paralelno s tim, Šapovalov se od polovine sezone distancirao od takmičarskih dužnosti.

Prve WTCC poene za Ladu Tomo je osvojio u Imoli, prošavši dva puta kroz cilj kao šestoplasirani. Međutim, dotle uloženi trud nije doživeo svoj logičan nastavak: dejstvo finansijske krize i nezainteresovanost nove uprave u Toljatiju za auto-sport presekli su ceo WTCC poduhvat, pa niko nikada neće znati dokle je „priora“ možda mogla da dospe.

Thompson_Hun_25 Thompson_Ita_91
Na Ladin povratak u Svetsko prvenstvo čekalo se sve do 2012, kada se fabrička ekipa s „grantom“ pojavila na Hungaroringu i autodromu Algarve, sondirajući teren uoči celosezonske kampanje 2013. A njen start upamćen je po sudaru timskih kolega, Alekseja Dudukala i Džejmsa Tompsona u Monci, posle kojeg je Dudu vraćen u nacionalno turing prvenstvo, a iz Rusije je doveden Mihail Kozlovski. Činjenica da je Tompson sedam puta u sezoni stizao do poena predstavljala je svetlu stranu sezone, a njegovo peto mesto na trci u Moskvi bilo je dotle najbolji rezultat ekipe u WTCC-u.

Ozbiljnost svojih ambicija Lada je pokazala kada je u završnici 2013. angažovala Roba Hafa, a verovatno ni čelnici tima nisu mogli da pretpostave koliko brzo će im se taj potez isplatiti. Ostalo je, u ovom trenutku, odlično poznato. Posle porođajnih muka sa tri problematična i različita (!) automobila (od kojih Hafov treba da je najbolji), „grante“ su dovedene u red, a Robovo drugo mesto u Argentini nagovestilo je velike stvari i pre prelaska na „vestu“, zakazanog za sezonu 2015. Prošla su dva meseca i slavljenički šampanjac otvoren je u Pekingu…

544_HUFF 1ms_5637_01_1Istina je, do prve pobede Lada je došla sa pol pozicije na inverznom startu, ali nisu li tim putem prošli praktično svi WTCC učesnici? Ako je doskora Šapovalov posmatran kao fantasta, jurišnik na vetrenjače i borac za izgubljenu stvar, a njegov tim važio za egzotičnog, simpatičnog večitog autsajdera, sada vredi razmisliti još jednom. Ko zna, direktor ekipe možda bi uskoro mogao da bude smatran i vizionarom.

„Prešli smo dug put do ove pobede, a uvek smo verovali da će doći dan kada će se Lada naći na najvišem stepeniku podijuma. Jako smo srećni, ovaj uspeh daje nam još veći podsticaj i motiviše nas da stignemo do novih pobeda,“ kazao je kroz suze radosnice prvi čovek Lada sporta.

Na programu Svetskog šampionata 2014. slede trke u Šangaju i Suzuki. Te staze iziskuju izvrsnu aerodinamiku i veliku maksimalnu brzinu i ako „granta“ za njih baš i nije skrojena, ko sme da se kladi protiv Hafa u Makauu, samo ako Englez izbori jednu od boljih pozicija na inverznom startu?