“Đulijeta” nadomak bodova u Portugalu: Potencijal je tu, nedostajalo je malo sreće

Photo Francois Flamand / DPPI

U režiji Fabricija Đovanardija, Ferarisova “alfa romeo đulijeta” je na ulicama Vila Reala umalo stigla do prvih bodova u Svetskom kupu turing automobila.

Veteran iz Sasuola je na petoj rundi sezone ubeležio dva jedanaesta mesta i jedno odustajanje. U subotnjoj trci mu je pomogao i pomor konkurenata u megaudesu na prvom startu, ali je sa oštećenom “alfom” svejedno prošao kroz cilj samo sekund iza osvajača poslednjeg poena, Frederika Ferviša.

Dan kasnije, Đovanardi je ponovio taj rezultat u trci 2, ali se u trci 3 polupao u pokušaju da prebrzo prođe džoker trasom, čime nije učinio čast svom imenu. Publika je ostala uskraćena za priliku da vidi može li “đulijeta” konačno u prvih deset na WTCR trci.

Na drugoj strani garaže Mulzan rejsinga, kod Đanija Morbidelija, raspoloženje je moralo biti turobnije. Trkač iz Pezara sam je sebi zagorčao život već udesom na prvim kvalifikacijama, pa u subotu nije ni startovao. Nedelja nije prošla mnogo bolje: Đani je na kvalifikacijama probušio karter ulja i time upropastio ceo dan.

Šteta je opravljena do starta drugog sprinta, ali je u njemu Italijan izvezao samo formacijski krug. U njemu se upalila lampica za nizak pritisak ulja, posle čega se parkirao u boksu i za ostatak dana istakao belu zastavu.

Photo Francois Flamand / DPPI

Prema mišljenju Mikele Čeruti, šefa operative u Romeo Ferarisu, “đulijeta” je u Portugalu pokazala potencijal, ali joj je nedostajala doza sreće: “Vila Real je za nas bio pravi izazov, jer ni tim ni vozači nisu poznavali stazu, a ona zahteva ozbiljno upoznavanje, kao i svaka ulična. Ipak, veoma smo zadovoljni stabilnošću naših performansi i činjenicom da smo bili vrlo blizu odličnih rezultata, koji su nam iz različitih razloga zamalo izmakli.”

“Udes na startu prve trke bio je ogroman i mislim da smo svi bili svedoci jednog od najspektakularnijih karambola te vrste u istoriji turing trka. Bojali smo se da Fabricio neće moći da učestvuje na restartu, jer je zadnji deo njegovog automobila bio ozbiljno oštećen, ali on je nastavio da se bori i bio je samo jednu poziciju izvan zone poena. Jedanaesto mesto je ponovio i u trci 2.”

“Što se tiče Đanija, vikend mu je doneo ogromnu frustraciju zbog grešaka u kvalifikacijama. U nedelju, posle promene kartera za ulje, alarmna lampica se aktivirala na njegovoj komandnoj tabli u krugu za zagrevanje i morali smo da ga pozovemo u boks. Nadamo se da ćemo imati više sreće na idućoj rundi na Slovakija ringu.”