Dva Monteirova podijuma su motivacija za Hondu

Tijago Monteiro ponosno je stao na podijum u Mađarskoj, ne jednom, već dva puta, pošto je svoju “hondu sivik” dovezao do trećeg mesta u trci 1 i za jedno mesto bolju poziciju u trci 2, na trećem trkačkom vikendu WTCC .

“Sivik” njegovog timskog kolege Gabrijelea Tarkvinija stigao je do četvrtog, odnosno sedmog mesta. Mehdi Benani završio je prvu trku na visokoj petoj poziciji, ali je u drugoj trci ostao u garaži zbog kvara na turbopunjaču. Domaći heroj Norbert Mihelis je svoju armiju fanova usrećio odličnim startom u trci 1, koju je završio na šestoj poziciji, dok je u trci 2 bio deveti.

Tijago je, očekivano, bio oduševljen podijumima do kojih je stigao na Hungaroringu. “Balans automobila bio je odličan, u prvim krugovima pokušavao sam da preteknem Lopesa. Dok sam ga pritiskao, on je grešio i nadao sam se da je to moja šansa. Međutim, trka se smirila, i kada sam ocenio svoju brzinu, zaključio sam da nema potrebe da divljam. Hteo sam da obezbedim da imamo dobar auto i u trci 2,” ispričao je Monteiro. “Mislim da ćemo nastaviti da se poboljšavamo i nadam se još jednom dobrom rezulatu u Slovačkoj”.

560_MONTEIRO

Norbert Mihelis i Zenge motorsport imali su spektakularan start u svom “siviku”, kada su se sa 12 mesta probili na šesto već na trećoj krivini. Domaći vozač držao je tempo ostalih “hondi” tokom svih 14 krugova.

“Kao i obično što činim, veoma sam se skoncentrisao na start trke, pošto su mi problemi sa oslanjanjem upropastili rezultat na kvalifikacijama. Uvek se potrudim, ali danas sam imao baš dobar start. Posle toga je samo trebalo da se održim ispred Leba i da ne napravim nijednu grešku”, rekao je popularni Norbi.

Za Benanija je peto mesto bilo dobar rezultat, s obzirom na činjenicu da je ga je problem sa turbom usporio i kasnije onemogućio da startuje u trci 2.

“To nije bila previše uzbudljiva trka za mene, vozio sam pažljivo, hteo sam da budem siguran da će auto biti dobar i za trku 2. Međutim, posle finiša, pojavio se dim iz auspuha i inženjeri su ustanovili da neću moći da startujem. To je bilo veoma razočaravajuće, ali za nedelju dana smo u Slovačkoj i tamo ću nastaviti da se borim,” kazao je Benani.

Honda je u trci 2 ponovo izvela sjajan start i Tijago je “doleteo” na drugu poziciju, iza Morbidelija. Borba je trajala čitavih 14 krugova, razmak nikad nije bio veći od pola sekunde, rastojanje između automobila najčešće je iznosilo tek nekoliko metara, ali “sivik” sa brojem 18 nije uspeo da pretekne “kruz” #10 i završio je trku sa samo tri desetinke zaostatka za prvoplasiranim. Tarkvini i Mihelis bili su zakočeni u brzom voziću i zbog gužve u kojoj su se našli i morali su da se zadovolje pozicijama 7 i 9.

“Ovo je veoma dobar vikend za ceo tim,” rekao je Daisuke Horiuči, šef projekta razvoja Hondinog WTCC motora. “Ukupne performanse automobila se popravljaju i nastavićemo da radimo u tom pravcu.”

“Veoma sam srećan što smo osvojili ova dva veoma važna podijuma i što smo bili sasvim blizu pobede u trci 2. Hajde da vidimo kako ćemo nastaviti u Slovačkoj, gde smo prošle godine imali sjajne rezultate,” kazao je zadovoljni Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta.

Gabrijele Tarkvini već je okrenut narednoj trci, koja se vozi sledećeg vikenda. “Činjenica da se Tijago borio za pobedu u trci 2 mora nam uliti samopouzdanje uoči Slovačke. Slovakija ring je izrazito tehnička staza i trebalo bi da odgovara Hondi,” smatra Italijan.