Dvostruka pobeda Rikli motorsporta u ETCC trci 1

Prva trka ETC kupa na Slovakija ringu završena je dvostrukom pobedom “hondi sivik” i švajcarskih vozača Krisa Riharda i Petera Riklija.

Švajcarce je na cilju pratila kolona “seata”: treći je kroz cilj prošao Portugalac Tijago Mota, četvrti Norbert Nađ, a peti Mladen Lalušić.

Potpunija slika o jutarnjem nadmetanju stiče se tek kada se pomene da je obojici trkača Krenek motorsporta, Kristjohanesu Šrajberu i Petru Fulinu pokazana crna zastava i da su iz trke eliminisani u trenutku kada su se nalazili u dvostrukom vođstvu.

during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo François Flamand / DPPI.

 

Ulrike Kraft zabeležila je prvu ovogodišnju pobedu u klasi S1600, a pošto je završila na ukupno osmoj poziciji, pripada joj pol pozicija za današnju trku 2.

Zbog nepravilnih formacija na letećem startu, trka je puštena tek iz trećeg pokušaja. “Honde” su odmah krenule agresivno: Rihard je na startu “pojeo” oba Krenekova “seata”, a i Rikli se probio do trećeg mesta. Portugalac Mota je startovao s trećeg mesta, izgubio je dve pozicije, ali je držao korak s vodećom grupom.

during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

 

Start je dobro iskoristio Lalušić, borio se sa Norbertom Nađom, ali je srpskog trkača u nerezonskom manevru udario Igor Stefanovski i poremetio mu je ritam. Makedonac je zbog izazivanja udesa kažnjen prolaskom kroz boks.

U sredini trke Lalušić se dobro pokazao: dobio je Nađa, zatim pretekao i Riklija, ali je u fazi kada je bio peti napravio veliku grešku u završnici kruga i izlećeteo, pa se vratio iza obojice rivala koje je ranije bio savladao.

Svoje bitke na čelu kolone vodili su Krenekovi i vozači Rikli motorsporta, a zatim je, kao grom iz vedra neba stigla loša vest za češki tim: oba automobila su diskvalifikovana. Iako je crna zastava istaknuta na polovini trke, tek u pretposlednjem krugu su Šrajber i Fulin skrenuli u boks kao prvo i drugoplasirani, kao da su želeli da pokažu da su oni zaslužili pobedu u Slovačkoj.

during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Vođstvo je nasledio Rihard, ispred Riklija i Mote. U poslednjem krugu Portugalac je čak obišao švajcarskog veterana, ali je Rikli u sprintu na cilju ipak dobio ovaj duel za 16 hiljaditinki. Nađ je bio četvrti, Lalušić peti, a prvih osam popunili su debitant Volfgant Krigl, Stefanovski i Kraft.

Takmičarima u S1600 klasi bilo je uzbudljivo, vrlo često iz pogrešnih razloga. Koreni je u jednom trenutku počistio vodeću Ulrike Kraft, a Jevtušenko je sličnim manevrom bacio Hilgenhefela u okretanje.

ETCC trka 2 startuje u 11:05, a iz prvog reda kreću Kraftova i Stefanovski.