Džon Filipi 2015. u Kamposovom TC1 „kruzu“

Francuski vozač Džon Filipi potvrdio je portalu ToileF1 da će se i 2015. takmičiti u Svetskom šampionatu turing automobila, ali za volanom „ševrolet RML kruza“ Kampos rejsinga. U prošloj sezoni tinejdžer sa Korzike debitovao je u prvenstvu vozeći Kamposov „seat leon“ TC2T klase, koja je za 2015. ukinuta.

Filipi je 2014. startovao na sve 23 trke u Jokohama trofej kategoriji i praktično jedino zahvaljujući kompletno izvezenoj sezoni završio je drugi u klasi, iza veterana Franca Engstlera. Najsjajniji trenutak mladog francuskog pilota bila je jedna i jedina pobeda, postignuta na trci 2 na Suzuki.

543_FILIPPI
U 2015. on neće menjati tim, ali će u tehničkom smislu zakoračiti napred i u odabranoj disciplini nastupaće u elitnoj kategoriji. Prema pisanju francuskog portala, Filipi je u Valensiji prošle nedelje imao dva test dana sa Kamposovim „RML kruzom“, a u pitanju je bio automobil u kojem se prošle sezone trkao Dušan Borković.

„Posle sezone 2014. dobili smo nekoliko predloga nastupimo u drugim turing serijama, kao što su STCC (Skandinavski šampionat) ili TCR, ali moj cilj je uvek bio WTCC“, kazao je Filipi. „Tu su najbolji vozači i najbolji konstruktori. Želja mi je postala još jača kada sam tokom leta prvi put testirao „kruz TC1“. Osećaj je bio veoma dobar, iako se on vozi drugačije od TC2T automobila.“

„Računam da će mi prošle godine stečeno iskustvo koristiti, iako mnoge staze koje sam 2014. upoznao neće biti na kalendaru 2015, ali će nove piste ionako biti nove skoro svima“, nastavio je Korzikanac.

10403710_10152461428261689_4165061082950826179_nFilipi bi želeo da u svojoj drugoj WTCC sezoni postigne nešto slično onome što je prošle godine izveo njegov timski kolega Igo Valente: „Ako se osvrnem na ono što je 2014. učinio Valente – bio je 12. u šampionatu, iako na nekoliko trka nije osvajao bodove – i mene bi zadovoljio plasman u prvih 12. na kraju godine. U svakom slučaju, radujem se nastavku avanture s timom Kampos, koji je stručan u turing trkanju. Nastaviću da radim sa inženjerom koji me je pratio i prošle godine u TC2T klasi i s kojim se dobro razumem. Jedva čekam prvu trku…“

Kao prvi Kamposov vozač još u decembru je potvrđen Igo Valente. Filipi se 2015. možda neće trkati za volanom bivšeg Borkovićevog „kruza“, već se pominje mogućnost da on vozi potpuno nov automobil RML-ove izrade. U tom slučaju, u španskom timu postoji prostor i za trećeg trkača.

Iako je WTCC startna lista 2015. nekompletna, na njoj su već petorica Francuza: Ivan Miler, Sebastijan Leb, Gregoar Demustije (Kraft-Bambu), Valente i Filipi.