Džon Filipi prvi put pobedio u TC2T klasi

Na jedanaestoj rundi Svetskog šampionata automobila mnogo šta je viđeno prvi put. Za početak, prvi put u istoriji neevropski vozač postao je FIA WTCC šampion – dosad su do titula stizali samo trkači iz Velike Britanije, Francuske i Italije.

Prvu pobedu u ovoj sezoni zabeležio je fabrički tim Honde. Prvi put je jedan Srbin izašao na WTCC podijum. Konačno, ali ne i najmanje važno, prvu pobedu u Jokohama trofeju zabeležio je trkač sa Korzike, Džon Filipi, u kokpitu „seat leona“ Kampos rejsinga.

On se našao na pobedničkom postolju u TC2T klasi u trci 2 i tako je prekinuo niz prvih mesta Franca Engstlera, ovogodišnjeg osvajača Jokohama trofeja.

Štaviše, Likvi moli tim Engstler osvojio je 19 od 21 ovogodišnje trke u klasi: 18 puta je slavio Engstler, jednom Paskvale di Sabatino, a pre Filipija je samo Petr Fulin uspeo da se upiše u pobednike nastupajući za Kampos rejsing, što se dogodilo na Slovakija ringu.

677_FILIPPIDevetnaestogodišnjem Francuzu je Engstlerovo odustajanje otvorilo put ka trijumfu na Suzuki i on nije baš srećan što se sve tako odigralo: „Lepo je pobediti, ovo je lepa nagrada za ekipu Kampos rejsing i sav predan rad njihovih mehaničara, ali bih više voleo da nisam nasledio prvo mesto posle Engstlerovih tehničkih problema. Istina je i da smo na Suzuki imali mnogo bolji tempo (nego inače – prim.), pogotovu u kvalifikacijama, gde smo zaostajali za Engstlerom samo jednu desetinku. Nadao sam se boljem rezultatu i u trci 1, ali tu je Minih bio između Franca i mene i nijednom nisam bio u prilici da ga preteknem.“

Momak iz Bastije ove godine debituje u Svetskom šampionatu turing automobila i uklapa trkanje sa studijama u Parizu. „Sezona nije bila jednostavna, ali trkanje na ovom nivou je svakako veoma zanimljivo. Mnogo sam naučio, a prva pobeda stigla je u pravom trenutku, jer smo počeli da pravimo planove za 2015,“ kazao je Filipi.