Ekblom: Najzad staza koja nije nova samo nama!

Kada ovog vikenda bude startovao na marokanskom vikendu Svetskog turing šampionata, Polstar Cijan rejsing će upisati svoj prvi nastup na afričkom kontinentu.

To ipak ne znači da Volvo nema nijedan sportski trofej iz Afrike – švedska fabrika može da se podiči pobedom na Safari reliju 1965, zaslugom Kenijaca, braće Džogindera i Džasvanta Singa, koji su slavili u “volvou PV544”.

Vraćamo se u sadašnjost i na kružne staze. Nijedna od šest ovosezonskih WTCC trka nije završena bez jednog “volvoa S60” u bodovima, a zanimljivo je da se još nije dogodilo da poene osvoje i Ted Bjerk i Fredrik Ekblom. Obojica sa po 19 bodova, oni su rangirani kao 11. i 12. u vozačkom poretku.

volvoI Bjerk i Ekblom zabeležili su četvrta mesta u Mađarskoj – prvi u glavnoj, drugi u uvodnoj trci, što su im dosad najbolji WTCC plasmani.

Sada im predstoji okršaj na sasvim novoj konfiguraciji piste Mulaj El Hasan u Marakešu, koja je za 2016. od potpuno ulične pretvorena u polustalnu strukturu, zaslugom poznatog arhitekte Hermana Tilkea.

Ekblom ističe dve komparativne prednosti Polstar Cijan rejsinga u Maroku. Prvo: Šveđani tu nisu jedini koji moraju da nauče novu stazu. Drugo: “S60 polstar” nema ni kilogram balasta i nastupa na osnovnoj težini od 1.100 kilograma.

“Ovoga puta, staza je nova svima, a ne samo nama, novajlijama u šampionatu. Osloniću se na šetnju po pisti kako bih je naučio, nemam drugih referenci. Nadam se da će nam toplo vreme pogodovati, jer bez kompenzacione težine naš auto neće toliko trošiti gume. Nema razloga zbog kojeg ne bismo ponovo mogli da ciljamo plasman u prvih 5, a ako izvedemo sve kako treba, možemo da postignemo baš lep rezultat na inverznom startu”, najavio je Ekblom.

cyan_racing_ekblomBjerk je posle Hungaroringa požurio kući kako bi prisustvovao rođenju sina. Novopečeni otac kaže da voli ulične staze i ističe veličinu zadatka koji Polstar Cijan rejsing iz vikenda u vikend rešava: “Spajamo tempo koji trenutno imamo s obavezom da istovremeno naučimo toliko mnogo! Osećaj je kao da smo izvezli kompletnu STCC sezonu za samo mesec dana!”

“Ovog vikenda najzad nismo hendikepirani i konačno nas očekuje isti zadatak kao i ostale timove – svi upoznajemo novu stazu”, zadovoljno je konstatovao Aleksandar Mudrževski, šef sportskog odseka Polstara. “O automobilu smo mnogo naučili u proteklim trkama i očekujemo dobar vikend za celu ekipu.”