Ekstrem: Bojim se da će vozači koji plaćaju sedišta preplaviti GT3 DTM

Bivši DTM heroj Matijas Ekstrem uplašen je da će se na DTM startnim rešetkama umesto pilota najviše klase ubuduće masovno nalaziti vozači koji će plaćati svoja sedišta.

DTM za ovu godinu potpuno menja svoju fizionomiju i umesto moćnih automobila Klase 1 sa velikim aerodinamičkim potiskom na scenu izvodi sporije GT3 mašine, daleko manje specijalizovane i savršene, komparativno jednostavnije za vožnju.

Ta promena označava i kraj angažmana proizvođača u seriji, što je bila njena karakteristika od osnivanja. DTM takmičari biće klijentski, privatni timovi, koji će svoje aktivnosti finansirati iz sopstvenog budžeta, bez oslanjanja na podršku velikih automobilskih kuća.

DTM je oduvek važio za seriju koja privlači vrhunski talentovane vozače, vrlo često iz kategorija otvorenih točkova poput Formule 1 ili nekadašnje F3 Evroserije, naravno i iz drugih disciplina. Njegova startna rešetka bila je uporediva sa spiskom učesnika bilo kog drugog prvoklasnog šampionata i svi DTM vozači bili su plaćeni za svoj angažman.

Tu praksu i takav status u najvećoj meri je omogućavalo ogromno učešće velikih nemačkih proizvođača, koji su godišnje trošili desetine miliona evra na DTM kampanje. Međutim, brendovi su se u poslednje vreme razbežali – prvo Mercedes, za njim i Aston Martin i Audi. Neke od njih privukla je i mogućnost daleko jeftinijeg, a danas pomodnog i ekološki podobnog električnog trkanja.

U doba kada se DTM fizionomija menja iz temelja, dvostruki šampion serije i dugogodišnji vozač Audija Ekstrem strahuje da će DTM u GT3 epohi promeniti i svoj imidž i da više neće biti odredište za najtalentovanije trkače, jer će nezavisni timovi verovatno favorizovati vozače koji sa sobom donose finansijsku potporu.

“Mislim da će DTM uvek pokušavati da se pozicionira kao šampionat u kom voze najbolji od najboljih”, izjavio je Šveđanin. “A ti najbolji od najboljih najčešće imaju i visoke zahteve, između ostalih i finansijske, i druge.”

“Kada nema proizvođača ili proizvođačke podrške, mislim da će biti veoma teško da sve to bude privlačno vozačima i timovima profesionalnog nivoa, onima koji se ne finansiraju oslanjajući se na vozače džentlmene.”

“Ako bi DTM počeo da postaje platforma s vozačima džentlmenima, ili ako dođu vozači koji plaćaju svoja sedišta, mislim da će doći do veoma brze promene imidža. Umesto da serija bude mesto gde voze najbolji od najboljih, postaće jedna od onih gde mogu da voze oni koji su u stanju da pronađu budžet. To je stvar koja me brine, a takođe se i plašim da će se sve tako završiti.”

Ekstrem je ušao u DTM 2001. godine i tu je proveo sedamnaest punih sezona, sve vreme veran Audiju i ekipi Abt. Do prošle godine bio je najuspešniji pilot Ingolštata u kategoriji, kao osvajač 24 trke i dve titule.

Danas brend ambasador i budući takmičar Kupre, on je, posmatrajući zbivanja u 2020, oštro iskritikovao seriju kao nedovoljno zabavnu, za šta je direktno optužio isuviše veliku dominaciju Audija.

Ekstrem je svoju poslednju DTM sezonu vozio 2017, kada je ga je na putu do trećeg naslova u konačnom ishodu nadmašio tada dolazeći as Audija Rene Rast. U to doba, serija je bila tromeč i poligon za suparništvo Audija, BMW-a i Mercedesa. Međutim Šveđanin oseća da su proizvođači tada trošili previše na izradu automobila, i da bi ti ogromni budžeti bili pametnije utrošeni da su bili usmereni u poboljšanje predstave.

“Godinama sam osećao da se mnogo novca ulaže u veoma skup inženjering”, analizirao je Ekstrem, između ostalog i relikros prvak sveta 2016.

“Neću reći da je taj novac bio protraćen, ali postojao je osećaj da je novac uložen u ekstreman tehnički razvoj bio jednostavno podizanje cene proizvoda, umesto da se pokuša sa stvaranjem proizvoda koji bi mogao biti malo jeftiniji.”

“Mogli ste potrošiti novac na to da izvezete više trka, umesto da vozite manje trka, a da podižete cenu inženjeringa.”

“I dalje sam ubeđen da način na koji je novac trošen u prošlosti nije bio optimalan. Nadam se da će sada shvatiti da će veći broj trka u budućnosti pomoći navijačima, da će obezbediti kontinuitet trkanja i pružiti im više takmičenja koja mogu da gledaju.”