WTCR 2020: Desilo se prvi put…

Foto: Daniel Ahlgren

Treća sezona Svetskog kupa turing automobila bila je superkompaktna – svih njenih šest trkačkih vikenda i 16 trka održano je u samo 65 dana!

Uzrok je, naravno, pandemija korona virusa, a osim što takav ekspres kalendar nikada ranije nije bio primenjen u bilo kojoj varijanti globalnog turing takmičenja, mnogo šta se u toj neobičnoj 2020. dogodilo prvi put.

Tako su u WTCR debitovala dva automobila. Svoje prve startove ostvarili su “kupra leon kompetision” i “reno megan RS TCR”.

Mnogo je više vozača debitanata. Nikola Bart, Bence Boldiž, Džoš Fajls, Luka Filipi, Niko Gruber, Gabor Kišmarti-Lehner, Žil Magnus, Dilan O’Kif, Hose Manuel Sapag, Santjago Urutija i Džek Jang prvi put su se pojavili na WTCR startnoj rešetki.

Premijeru je doživeo i kvalifikacioni format. Prvi put su otkako je WTCR pokrenut (ne računajući runde na Nirburgringu Nordšlajfe) jedne kvalifikacije određivale startni raspored za sve trke svakog takmičarskog vikenda.

Da bi nekako popunio prinudnu pauzu izazvanu pandemijom, organizator serije prvi put je upriličio i virtuelni šampionat sa stvarnim vozačima kao učesnicima. Osvajač prve trke u sim seriji bio je Esteban Gerijeri, a prvu sim WTCR titulu izborio je Jan Erlaher.

Atila Taši se prvi put popeo na WTCR podijum (kao i Santjago Urutija, što je logično jer je Urugvajac bio debitant u disciplini).

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Prvi put se u trogodišnjoj istoriji FIA WTCR dogodilo da osvajač serije, Jan Erlaher, stigne do titule a da na putu do nje ne osvoji nijednu pol-poziciju.

WTCR je prvi put otišao u Belgiju i Španiju. Takođe, na Motorland Aragonu održana su dva uzastopna trkačka vikenda, čime je Španija postala prva zemlja posle Kine 2018. koja je ovo takmičenje ugostila dva puta u istoj godini.

Svoju prvu WTCR kampanju sproveo je u 2020. godini Vuković motorsport.

Prvi put su dodeljene WTCR titula najboljem ruki vozaču (Žil Magnus), kao i WTCR Trofej (osvojio ga je Žan-Karl Verne).

Gudjir je prvi put postao zvanični liferant pneumatika za WTCR. Trkačka guma u upotrebi bila je “igl F1 supersport” (Eagle F1 SuperSport).

Prvih pobeda u Svetskom kupu turing automobila dočepali su se Natanael Berton (Slovačka), Niki Katsburg (Slovačka), Tom Koronel (Slovačka) i Santjago Urutija (Španija).