Engstler u TC3 sa „VW golfovima“

Likvi moli tim Engstler najavio je svoje učešće u Internacionalnoj TC3 seriji od 2015. godine. Ekipa će nastupati sa Folksvagenovim automobilima.

Pošto se godinama takmičila sa BMW-ima u Svetskom prvenstvu turing automobila i Evropskom kupu turing automobila, nemačka ekipa će za novi šampionat prijaviti tri „VW golfa GTi“, koji će biti izrađeni na platformi „seat leon kup“ modela.

„Vraćamo se korenima: trkačkoj seriji u kojoj učestvuju isključivo nezavisni timovi i u kojoj svi imaju podjednake šanse. Seriji u kojoj vozačke veštine još mogu da načine razliku“, kazao je Peter Bauman, marketing menadžer kompanije Likvi moli.
Engstler_2
„Za nas je trkanje najbolja marketinška alatka i omogućuje nam da ugostimo naše klijente i predstavimo naš brend. TC3 serija posebno je usredsređena na Aziju, a tu se naš posao razvija najbržim tempom“, objasnio je Bauman poslovni interes kompanije koja prati Franca Engstlera.

Bavarski vozač i direktor trkačkog tima Franc Engstler zadovoljan je što je za svoju ekipu pronašao novi takmičarski poligon: „Izuzetna je stvar kada ste jedan od timova-osnivača u sasvim novoj trkačkoj seriji i fantastično je što nas naš dugogdišnji partner Likvi moli podržava u ovoj novoj avanturi.“

Tim Engstler napušta WTCC, u kojem se takmičio od kraja 2007. godine, privučen opcijom koja nudi trkanje isključivo privatnim timovima i po prihvatljivoj ceni. Budžet je ipak samo jedan razlog za prelazak u TC3 seriju, drugi je trkanje sa nemačkim automobilom, koje u WTCC-u nije bilo moguće, jer nijedan nemački proizvođač ne izrađuje auto TC1 specifikacija.

„Hteli smo nemački brend“, kazao je Kurt Treml, tim menadžer trkačke ekipe. „Mercedes nije u mogućnosti da nam ponudi auto za 2015. Opel je mogao biti dostupan, ali nije posebno poznat u Aziji, ili u Velikoj Britaniji, gde operiše kao Vokshol, pa ne bi bio pravi izbor. Ali, imali smo priliku da iskoristimo razvoj Seata. Seat, VW i Audi su na istoj platformi, pa je s te strane lakše i brže dobiti auto.“

Engstler_3Engstlerovi „golfovi“ biće zasnovani na aktuelnoj, trećoj generaciji „seat leon kup“ automobila.

„Na osnovu svega onog što sam video, Seat je odabrao najpametniji pravac razvoja,“ nastavio je Treml. „Na primer, TC3 pravila dopuštaju malo veću težinu automobila, pa ne morate trošiti novac na skupe karbonske delove. Na primer, usisnik vazduha našeg BMW-a 320 TC izrađen je od karbonfibera i košta 800 evra, a isti taj deo na „seatu“ je od fiberglasa i košta 80 evra. Iz perspektive gledaoca, stvar je ista, jer oni te delove ne vide.“

Likvi moli tim Engstler nastaviće da se takmiči u Evropskom kupu turing automobila, i to sa BMW-ima 320 TC koje poseduje i koje je tokom 2014. koristio u WTCC-u i sporadično na test i trening sesijama u ETC kupu. Tako se 24-vorogodišnje partnerstvo sa bavarskim proizvođačem ipak neće prekinuti.

Tim planira da učestvuje i u Azijskoj TC3 seriji, pošto na ovom kontinentu ima izuzetno dobru reputaciju i bliske kontakte sa lokalnim vozačima. Franc Engstler je za volanom BMW-a osvojio dva Azijska turing šampionata, 2005. i 2006. godine.

bigm_031_ENGSTLER„Svakako ćemo voziti TC3 Aziju,“ objasnio je Treml. „TC3 tržište će brzo rasti i morate biti u Aziji. U Evropi nije jednostavno pronaći novac za vozače i sponzore, ali u Aziji je mnogo lakše i iz godine u godinu će biti sve bolje. Mi smo u Aziji prodali 12 naših automobila, kao privatni tim morate imati tržište za polovne automobile, putem kojeg podržavate sopstvene nove programe. Mi tako radimo jer nemamo proizvođača za sobom.“

Za vreme svojih WTCC godina, Likvi moli tim Engstler osvojio je dva Jokohama trofeja (Polsen 2011, Engstler 2014) i zabeležio jednu pobedu u apsolutnoj kategoriji (Engstler na Ošerslebenu 2011).