ETCC: Norbert Kiš u „alfi 156“ Tima Unikorse

Spisak startera u klasi TC2 Evropskog kupa turing automobila dopunjen je novim imenom. U pitanju je Norbert Kiš, koji će voziti „alfu 156“ mađarske ekipe Unikorse, specijalizovane za trkanje sa automobilima italijanske marke.

Mađari umeju da kažu kako ovaj vozač spada u „veliku četvorku“ njihovog auto-sporta kada se radi o kružnim trkama (ostala trojica su Norbert Mihelis, Gabor Veber i Tamaš Pal Kiš, kome su opredeljenje jednosedi).

Norbi Kiš spada u najuspešnije mađarske trkače, a u karijeri je nastupao u nizu raznovrsnih disciplina. Osvajao je nacionalne titule u Klio kupu, Seat leon kupu, Suzuki svift kupu. Nastupao je u Maserati trofeju i Španskom leon superkupu.


Od 2011. bavi se trkama kamiona u FIA Evropskom šampionatu, vozi MAN i prošle godine bio četvrti u generalnom plasmanu. Ovogodišnji turing program preklapaće mu se sa tim takmičenjem, a pošto je u centru pažnje ipak rezultat u kategoriji kamiona, Mađar će odsustvovati sa dve runde ETC kupa.

Auto je dobro poznata atmosferska „alfa 156“, s kojom su u ETCC-u ranije startovali Mađari Ferenc Fica i Čaba Gašpar, a svoje pokušaje imao je i Slovak Filip Sladečka. Za Evropski i Svetski šampionat turing automobila i fabričku ekipu Alfe izradio ju je tim N-tehnolodži. Primerak koji će voziti Kiš napravljen je 2004. i svojevremeno je pripadao Džejmsu Tompsonu. Dvolitarski motor je prošle godine unapredila kuća Autoteknika motori i on spada u najsnažnije atmosferske agregate u svojoj kategoriji.

ETCC startna lista u TC2 klasi sada je „šarenija“: pored čete BMW-a (Vesnić, Fulin, Matejovski, Fišer, Kralev), dve „honde“ (Rikli, Guger) i jednog „kruza“ (Nađ), videćemo i „alfu”, marku koja se prošle sezone samo u dva navrata našla na listi prijavljenih u Evropskom kupu.

Pre starta sezone 29-godišnji Kiš i Unikorse tim upriličiće jednu probnu sesiju na Hungaroringu.