ETCC test 1: Fulin najbrži, Borković drugi

Prvi trkački vikend Evropskog kupa turing automobila otvoren je 45-minutnom test sesijom na Hungaroringu.

Iako je apsolutno prerano za temeljnije zaključke, rezultati vožnje definitvno potvrđuju konstataciju koju smo izneli najavljujući ETCC sezonu: konkurencija u monomarki je najozbiljnija i cela klasa biće u centru pažnje.

Vodeća tri mesta u apsolutnom poretku zauzeli su trkači u “seat leon kup rejser” automobilima, u poretku: Petr Fulin, Dušan Borković, Andreas Pfister. Ni 60 kilograma više od TC2T konkurenata nije omelo vozače “leona” da dominiraju na testu, na kojem im je prvi pratilac bio Mihal Matejovski u atmosferskom BMW-u 320si, a peto vreme posavio je Gruzun Davit Kadžaja u turboprehranjivanom modelu BMW 320 TC.

Sasvim je moguće da bi rezultat testa izgledao još bolje po Seat, da je na njemu vozio i Mato Homola. Slovak je međutim zauzet obavezama koje ima na paradnoj vožnji u srcu Budimpešte, pa će svoj potencijal pokazati tek u nastavku trkačkog vikenda.

Najbolji rezultat u S1600 klasi postigao je Nemac Niklas Makšin.

ETCC test, top 5, apsolutni poredak
1. (SMT) P. Fulin 1:56,02
2. (SMT) D. Borković +0,15
3. (SMT) A. Pfister +0.65
4. (TC2) M. Matejovski +1.47
5. (TC2T) D. Kadžaja +1.58

Dodajmo i to da je Borković nastupio u sivom “leon rejseru”, koji bojom odaje svoje poreklo – automobil pripada mađarskoj ekipi B3 rejsing i prošle godine se trkao u Seat leon Evrokupu.

Zasad je na Hungaroringu vreme sveže, vetrovito i oblačno, govori se da bi u subotu mogla da pada kiša.

ETCC vozači sledeći nastup imaju sutra u 9:45, kada je na programu drugi test.