Fabijan Fetel vozi Audi sport TT kup: Izaći ću iz Sebastijanove senke!

Foto: Audi AG

Svi znaju za četvorostrukog F1 šampiona Sebastijana Fetela, a za njegovog mlađeg brata Fabijana možda će se tek čuti.

Osamnaestogodišnji Nemac izvodi prve korake u nečemu što bi se moglo nazvati takmičarskom karijerom. Odabrana disciplina je Audi sport TT kup, monomarka serija koja prati DTM i 24 sata Nirburgringa i čija će treća sezona biti otvorena na Hokenhajmu u periodu od 5. do 7. maja.

Fabijan Fetel želi da za volanom “audija” od 340 KS postavi temelj sportske karijere u sasvim drugačijoj disciplini od one koja je proslavila Sebastijana.

“Ja radije krećem putem turing trka, dok je moj brat odabrao formule. Prirodno, veliki mi je san da budem uspešan u auto-sportu, ali ja sebe gledam odvojeno od njega i pokušavam sam da izborim svoje uspehe. Naravno, u senci sam svoga brata, ali verujem da jednom možda mogu iz nje da iskočim”, poručuje manje poznati Fetel.


Njegovu ovogodišnju konkurenciju činiće još četrnaestoro takmičara – 12 momaka i dve devojke – od kojih je samo jedan vozio ovu seriju i 2016. Odabrani između 130 prijavljenih kandidata, svi zajedno predstavljaju deset nacija, a na svakoj od sedam rundi Kupa biće i gostujućih pilota u startnoj rešetki .

Tokom 14 ovosezonskih trka, učesnici Kupa bore se za poene, ali i za preporuke za dalje takmičarske zadatke i dužnosti. Pored takmičenja, u njihov program spadaju i učenje i ovladavanje različitim veštinama, poput analize telemetrijskih podataka. Audi od ovih pitomaca pokušava da napravi ozbiljne vozače. U tom cilju, njima savete daju iskusni piloti marke sa četiri prstena, kao što su Markus Vinkelhok i Marko Verner.

Foto: Audi AG

Osnivajući Audi sport TT kup, proizvođač iz Ingolštata je kao jednu od ideja-vodilja imao mogućnost da tu isproba i oceni mlade talente, te da ih, ukoliko zasluže, plasira u klijentske ili čak fabričke programe u GT3 i DTM serijama.

Kako od ove sezone Audi ima i TCR model, nova prilika onima koji se istaknu ukazaće se i na tom frontu. Tako je, na primer, Šeldon van der Linde prokrčio sebi put od TT kupa do TCR Nemačka.

Učesnici TT kupa 2017. su u drugoj nedelji aprila već prošli kroz uvodni kurs i trkačku simulaciju na Hokenhajmu, kada se Fabijan Fetel istakao drugim najbržim vremenom.

“Dosad su prvi utisci super. Ljudi su superljubazni i uvek su spremni da pomognu, posebno meni, jer sam ja zasad veoma neiskusan u auto-sportu. To, jasno, treba da se promeni”, kaže on.