Fabrička Tojota ulazi u BTCC 2019, Ingram vozi novu “korolu”

Britanski šampionat turing automobila od iduće sezone dobija još jednog proizvođača: Tojota ulazi u seriju pod imenom Tim Tojota Velika Britanija, operaciju sprovodi ekipa Spidvorks motorsport, a novu “korolu” hečbek voziće Tom Ingram, dvostruki i aktuelni prvak u kategoriji privatnika.

Nova generacija “korole” naći će se na britanskom tržištu 2019. i njen komercijalni debi podudariće se s takmičarskim, što je brendu izuzetno značajno. Putnički model izrađuje se u Tojotinoj fabrici u Burnastonu, a BTCC verziju u svojoj radionici već pravi ekipa Spidvorks, odabrana za partnera u najznačajnijem šampionatu na Ostrvu.

Tom Ingram i Spidvorks u poslednjim sezonama su stekli reputaciju “ubice džinova”. U 2017. i 2018. tim i vozač osvajali su duple krune, privatničke BTCC titule sa modelom “avensis”. Tokom ove godine Ingram je osvojio 9 trka, bio je jedan od glavnih pretendenata na apsolutni naslov i smatra da je samo pitanje vremena kada će se i njime ovenčati.

Dvadesetpetogodišnji trkač debitovao je u Britanskom turing prvenstvu 2014. i sve vreme je vozio za Spidvorks motorsport. Ekipa je bazirana u Češiru, osnovana je 2005, a BTCC je učesnik od 2011, dosad kao nezavisna postava. Trke na Brends Heču, 6. i 7. aprila 2019, biće joj prve u svojstvu tima iza kog stoji proizvođač.

U predstojećoj sezoni, Tim Tojota GB nastupaće sa jednim automobilom, a proširenje operacije na dva vozila planirano je za 2020.

“Izaziva nevericu šta smo sve postigli kao mala i nezavisna postava, naročito u poslednje dve sezone, i to samo pokazuje od čega je ovaj tim načinjen”, istakao je Ingram. “Stekli smo podršku Tojote i to je fenomenalno postignuće. Za nas sezona 2019. počinje odmah, ne mogu da dočekam da vidim kako će se sve dalje razvijati.”

 “Pred nama je novi izazov, novi auto je na horizontu, to je tačno pravac kojim smo Spidvorks i ja hteli da idemo. Ovo je i velika odgovornost, jer sada se ne staramo samo o našem brendu, već i o imenu Tim Tojota GB, koje je u auto-sportu legendarno”, poručio je dvostruki BTCC šampion među nezavisnim pilotima.

“Tokom proteklih nekoliko godina uspostavljali smo sve bliže veze sa Tojotom Velika Britanija”, kazao je Kristijan Dik, direktor Spidvorks motorsporta. “Spojila nas je zajednička strast prema auto-sportu, inženjerskom kvalitetu i uspehu.”

 “Još mi nije sasvim ušlo u glavu da sada imamo ugovor s proizvođačem. Sada mi pravimo automobil, to je veliki korak za nas, ali je naš “avensis”, s kojim smo se takmičili otkad smo ušli u BTCC prošao nekoliko evolucija i u tom procesu smo naučili mnogo.”

 “Osećamo da smo dokazali za šta smo sposobni na privatničkoj sceni. Naša nova veza s Tojotom omogućiće nam da izvedemo taj poslednji korak i zaista napadnemo apsolutni BTCC naslov. Svesni smo da se proizvođačka bitka vodi na još višem nivou, ali kao tim, spremni smo da se odmerimo s najboljima u Britaniji. Uz podršku Tojote, ubeđeni smo da to možemo da izvedemo.”

“Tojota korola” je jedan od najpopularnijih modela automobila svih vremena i do danas je prodato preko 45 miliona primeraka. Tim Tojota GB bio je šampionska BTCC postava u osamdesetim, sa modelom “korola GT”, a u takmičenju se održao i u Superturing epohi, do sredine devedesetih godina prošlog veka.