Farfus i električni “veloster ETCR” u pokaznoj akciji na Dejtona spidveju

LAT Images © 2021 Michael Levitt

Kao što je bilo najavljeno, Augusto Farfus je izvezao demonstracione krugove u električnom trkačkom “hjundai velosteru N ETCR” na Dejtona internacionalnom spidveju.

Tokom pokazne vožnje, zvanični razvojni vozač Hjundai motorsporta prešao je tri kruga na stazi dugačkoj 3,56 milja, koja uključuje ovalnu sekciju s krivinama pod nagibom od 31 stepena.

Sve se to događalo u sklopu trkačkog vikenda Roleks 24 na Dejtoni, prve runde IMSA šampionata sportskih automobila, a neposredno pre starta 4-časovne trke IMSA Mišlen pilot čelendža.

“Vožnja “velostera N ETCR” na jednoj od najlegendarnijih staza na planeti bila je jedinstveno iskustvo. Auto je bio brz na ovalu, iako nije projektovan za trkanje na krivinama s nagibom, već za kratke i veoma intenzivne trke.”

“Međutim, danas smo dokazali da ETCR automobil može dobro da se pokaže i na stazi poput ove. Počastvovan sam i hvala IMSA, WSC i Hjundai motorsportu što su mi dali ovu priliku”, izjavio je Farfus.

Photo: WSC/Fastclick

Na licu mesta bio je i predsednik organizacije WSC, Marčelo Loti.

Ponosni tvorac TCR i ETCR koncepta rekao je: “Naježio sam se videvši “hjundai veloster N ETCR” u punoj brzini na Dejtona ovalu. Auto je bio zadivljujuće brz i išao je bez ikakvih problema.”

“Nije bilo lako organizovati ovu demonstracionu vožnju uz restrikcije koje je nametnula pandemija, ali je definitivno vredelo jer nam je cilj bio da prikažemo naš proizvod. Već je ovih nekoliko krugova izazvalo veliko interesovanje u padoku.”

Farfusova demo vožnja zamišljena je kao promocija ETCR koncepta na severnoameričkom kontinentu i zajednički su je organizovali IMSA i WSC, uz saradnju Hjundai motorsporta.

Brazilski trkač na Dejtoni ima i tradicionalan takmičarski zadatak; on će učestvovati na 24-časovnoj trci u GTLM klasi, kao pilot “BMW M8 GTE” u posadi u kojoj je i bavarski as Marko Vitman.