Dival vozi i IMSA i WEC: Još sam u kontaktu s Audijem, ali s njim nemam nikakav ugovor

LAT Images © 2021 Jake Galstad

Bivši fabrički vozač Audija Loik Dival ovog vikenda nastupa na Roleksu 24 na Dejtoni, u celoj sezoni IMSA šampionata sportskih automobila, kao i u Svetskom endurans prvenstvu.

Dival je za Audi vozio u LMP1 programu, posle čijeg gašenja je prekomandovan u DTM, ali mu uloga sprint trkača nikada nije naročito prijala.

Kada je brend iz Ingolštata ugasio i DTM program, 38-godišnjeg Francuza nije zanimalo da traži sedište u novom šampionatu skrojenom po GT3 pravilima, već je ugovorio dva angažmana u svetu sportskih automobila i enduransa, pa je sada ponovo na “svom terenu”.

Prošle godine je 38-godišnji Francuz izveo tri starta u IMSA šampionatu (Dejtona, Roud Atlanta, Sebring), ali mu ove godine predstoji puna kampanja za volanom JDC-Miler “kadilaka” u vrhunskoj, DPi klasi. Kokpit će deliti sa zemljacima Tristanom Votijeom i, na trkama izdržljvosti, Sebastijanom Burdeom.

Međutim, Dival tek treba da otkrije većinu autodroma na kalendaru američke serije, pa se bez obzira na svoje iskustvo donekle oseća kao početnik.

“Veoma sam uzbuđen i na neki način se osećam kao ruki jer idem na nove staze, a poznajem izazove američkih staza”, ispričao je bivši osvajač 24 časa Le Mana i WEC šampion za Motorsport.com. “Ali, mi ne počinjemo od nule, vozili smo neke trke i prošle godine.”

“Zbog komunikacije je uvek mnogo lakše kada su vam timske kolege i sunarodnici, a znamo da je “kadilak” moćan auto. Imamo dobar paket i spremniji smo nego prošle godine. Dejtona je jedna od naših najboljih prošlogodišnjih trka, nadamo se da će nam performanse biti na sličnom nivou i pokušaćemo da budemo još bolji.”

Prošlogodišnji Roleks 24 Dival je završio kao član trećeplasirane posade, dok je u ostala dva nastupa ostao na jedan, odnosno dva koraka od podijuma.

“Posle Dejtone malo smo se mučili da ponovimo takvo izdanje, ali smo na Sebringu napredovali. Performanse su se poboljšavale, takođe i struktura tima, izvukli smo pouku iz počinjenih grešaka i spremniji smo da 2021. počnemo kako treba.”

Iza Divala su četiri neubedljive DTM sezone s Audijem, tokom kojih nikad nije bio u prvom planu. One su donele ukupno četiri podijuma i sedmo mesto u generalnom kao najbolji godišnji rezultat u šampionatu.

U svetlu gašenja Klase 1, Francuz nije skrivao da ga najviše nadahnjuju trke prototipova, a sada je podvukao: “Potpuno vam promeni mentalni sklop kada imate priliku da se svakog trkačkog vikenda borite za vrh i da to činite u okruženju koje volite. Kada se cilj poklapa s onim što volite da radite, to je ogroman podsticaj za motivaciju. A sportisti je to broj jedan i sve čini lakšim.”

“Uzbuđen sam što se vraćam toj rutini s prototipovima, s timskim kolegama, što ću ponovo uživati u dugačkim trkama, na stazi s mnogim drugim ljudima.”

Svoj drugi celosezonski program u 2021. Loik će izvoditi u Svetskom endurans prvenstvu s timom Riltim rejsing (Realteam Racing) u LMP2 klasi. Ekipa dolazi iz Evropske Le Man serije, auto izbora je prototip “oreka 07”, a za operativu je zadužen francuski TDS rejsing.

U ovoj postavi će mu kolega biti još jedan zemljak, Norman Nato. Vlasnik tima Švajcarac Esteban Garsija treći je pilot, on ima status bronzanog vozača, što ovoj trojci daje status ProAm kup takmičara u šampionatu.

“Drago mi je što se posle godine pauze vraćam u FIA WEC, uz 24 časa Le Mana kao njegov vrhunac. Za mene je (sastav postave) suština 24 časa Le Mana, jer je tu uvek bilo vozača džentlmena združenih sa profesionalcima”, komentarisao je Dival.

Inače, i Nato ima i drugi program u 2021: on će debitovati u Formuli E i u kokpitu Mercedesovog klijentskog tima Venturi odmeniće Felipea Masu, a timski kolega biće mu Edoardo Mortara.

S Audijem Dival više nema nikakve formalne veze: “Još smo u kontaktu, iako Diter Gas više nije tamo kao šef. Ali, ja (s njima) nemam ugovor. Formula E je jedina fabrička operacija koju Audi ima, a ja u to uopšte nisam uključen.”