U pobedničkoj postavi “korvete” na Roleksu 24 i vozač pozitivan na koronavirus

LAT Images © 2021 Richard Dole

“Ševrolet korvete C8.R” tima Korveta rejsing zabeležile su ubedljivu dvostruku pobedu u GTLM klasi na Roleksu 24 na Dejtoni.

Slavila je posada automobila #3 u sastavu Antonio Garsija – Džordan Tejlor – Niki Katsburg, koja je posle 770 krugova imala 3,5 sekunde prednosti nad sestrinskom “korvetom” #4 s Tomijem Milnerom, Nikom Tandijem i Aleksom Simsom u kokpitu.

Ostala četiri automobila iz klase nisu završila u istom krugu s pobednicima i njihovim prvim pratiocima.

Garsija je započeo trku za posadu #3, ali je veći deo maratona na Floridi propustio. Na pobedničko postolje izašli su samo Tejlor i Katsburg, a vlo brzo se saznalo i zašto.

Deset minuta posle karirane zastave, Korveta rejsing je izdala saopštenje kojim je objasnila da 40-godišnjeg Španca tokom većeg dela Roleksa 24 nije bilo u kokpitu jer je njegov test na prisustvo korona virusa bio poziivan.

U saopštenju stoji: “U skladu s međunarodnim kovid putnim protokolima, od svih vozača i članova tima koji ulaze u SAD i izlaze iz SAD zahteva se da izvedu test na kovid-19 pre i posle bilo kakvih trkačkih aktivnosti.”

“Dok je rezultat testa Antonija Garsije izvedenog u sklopu priprema za njegov dolazak na Roleks 24 bio negativan, primili smo vest da je sada testiran pozitivno, u toku priprema da napusti zemlju.”

“On je odmah po prijemu vesti o pozitivnom rezultatu testa povučen iz takmičenja i neće više učestvovati u bilo kakvim dodatnim trkačkim aktivnostima na Roleksu 24 na Dejtoni.”

“Posle konsultacija s IMSA i nenim protokolima, organizator je utvrdio da je Korveta rejsing ispunila sve zahteve predviđene IMSA protokolima koji su joj omogućili da se takmiči bezbedno i odgovorno.”

“Obavestili smo članove ekipe i ostale koji su imali kontakte s Antoniom i, u skladu s uputstvima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izvešćemo testove svih članova trkačkog tima posle 72 sata.”

Garsija je posle karijere u jednosedima proveo tri sezone u Evropskom i Svetskom šampionatu turing automobila (od 2003. do 2005), a zatim se s velikim uspehom posvetio trkama izdržljivosti.

Madriđanin je trostruki pobednik 24h Le Mana u GT klasi, boje fabričke ekipe Korvete brani već osmu godinu. Četiri puta je osvajao Roleks 24 (uključujući i ovogodišnje izdanje), trostruki je i aktuelni IMSA šampion u GTLM klasi.