Farfus na Valelungi testira električni “veloster”

Photo: WSC/Fastclick

Prvi zvaničini ETCR testovi održavaju se ovih dana na autodromu Valelunga – Pjetro Tarufi u blizini Rima.

U organizaciji tvorca prve globalne električne multibrend serije, kompanije WSC Marčela Lotija, prva sesija upriličena je 19. i 20. oktobra i protekla je bez značajnijh tehničkih poteškoća.

Na njoj je učestvovao Hjundai motorsport sa “velosteron N ETCR”, prvim automobilom u koji su integrisane sve komponente koje ga čine vozilom ETCR specifikacije.

Test na Valelungi odvijao se pod nadzorom WSC tehničkog odseka, uz tehničku podršku predstavnika zvaničnih akcionara šampionata, među kojima je i Vilijams napredni inženjering.

Tokom ovih, prvih zvaničnih probnih vožnji, u centru pažnje bila je optimizacija kontrolnog softvera različitih sistema, uključujući upravljanje energijom, kontrolu proklizavanja pogonskih točkova, performanse baterije i njeno punjenje.

Na dolazećim testovima, fokus će se postepeno prebacivati na performanse automobila. Oni su već zakazani za 4. i 5, odnosno za 27. i 28. novembar, takođe na Valelungi.

WSC ispituje mogućnost da organizuje i dodatne sesije u decembru, što će zavisiti od vremenskih prilika. Zamisao je da na njima testiraju “kupra e-rejser” i “alfa romeo đulijeta ETCR”, u koje električni sistemi treba da budu integrisani krajem ovog i početkom idućeg meseca.

Tokom oktobarskih proba na pisti Pjetro Tarufi prvi put je upotrebljen namenski punjač ETCR baterija, koji je za seriju ekskluzivno izradila kompanija Enel X.

Sva tehnka je na Valelungi, tvrdi se, funkcionisala, ali šta o svemu kaže test vozač Hjundai motorsporta Augusto Farfus?

Photo: WSC/Fastclick

“Uvek je lepo kada ste za volanom, pogotovu u “velosteru N ETCR” jer učimo o njemu i njegovim sistemima svaki put kada izađemo na pistu”, kazao je poznati brazilski trkač koji je na prvom testu prešao “veliki” broj krugova.

“Naravno, meni je kao vozaču bilo sjajno, ali je tehnički aspekt bio u centru pažnje. Mi u Hjundai motorsportu imamo prvi ETCR auto opremljen Vilijamsovom baterijom i celim električnim kompletom, pa je ovo i nama i dobavljačima bila prva šansa da vidimo kako sve to zajedno funkcioniše na pravoj trkačkoj stazi”.

“Još je mnogo posla ostalo da se uradi, što je posle prvog testa i očekivano, ali su dani na Valelungi veoma pozitivan korak.”

Farfus kao posebno značajno ističe iskustvo koje je prošle godine stekao trkajući se za volanom klasičnog “hjundaija i30 N TCR” u Svetskom kupu turing automobila.

“U poređenju s TCR automobilima sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem, “veloster N ETCR” je potpuno drugačiji automobil.”

“ETCR auto ima zadnji pogon i elektromotori su smešteni u sredinu automobila. To mnogo pomera raspored masa u odnosu na klasični TCR i morate da izvedete velika prilagođavanja vozačkog stila i setapa da biste iz njega izvukli maksimum.”

“Kao električni automobil, on veoma, veoma snažno ubrzava, što sam vrlo dobro mogao da primetim na nekim od sporih krivina na Valelungi. Takmičarska vožnja ETCR automobila biće zabavna i nadam se da ću posle ovog test iskustva moći i u njoj da učestvujem”, poručio je Farfus.