Rast: Finalu u Hokenhajmu pristupam kao i svake godine dosad

Četvrtu godinu zaredom Audijev superstar Rene Rast dolazi na sezonsko DTM finale na Hokenhajmringu kao kandidat za titulu.

Dvostruki i aktuelni prvak serije u 2020. se bori za svoj treću vozačku krunu. Eventualni novi naslov može da ukrasi i statusom najuspešnijeg Audi DTM pilota svih vremena, i po broju osvojenih šampionata, po broju osvojenih trka.

Sa dve od moguće tri titule od 2017. do danas, Rast i te kako zna kako se prilazi odlučujućem vikendu, a izvesnu dozu smirenosti pruža i činjenica da u generalnom vodi sa 19 bodova više od glavnog suparnika Nika Milera.

Rast kaže: “Finalu u Hokenhajmu pristupiću potpuno isto kao u protekle tri godine: bez mnogo presije i dobro pripremljen. Kao i uvek, pokušaću da izvučem ono najbolje iz našeg paketa. Pri tome se nadam da smo dovoljno brzi da pobedimo zahvaljujući sopstvenim snagama.”

“Mnogo promišljanja unapred ne donosi ništa. Koncentrišem se na svoj posao, na svoje pripreme i na sve eventualnosti. I nadam se da će to biti dovoljno.”

Rastova izdanja u 2020. značajno su se popravila u drugoj polusezoni, posebno u njenoj završnoj trećini. Od prvih 12 trka osvojio je samo dve i tom fazom prvenstva dominirali su Miler i njegov Abt kolega Robin Frajns.

A onda je Rene izveo jednu od svojih karakterističnih impresivnih serija i trijumfovao na sva četiri sprinta vožena tokom dva uzastopna vikenda na Zolderu.

Trkač iz Mindena nije potpuno siguran koji je faktor odlučujući za skok u performansama.

“To je teško reći”, nastavlja Rast. “Do Zoldera je godina bila veoma teška. U poređenju s ekipom Abt, nismo imali zaista dobar tempo i tek smo retko bili konkurentni. Od Zoldera smo postali konkurentni. Izveli smo preokret u poslednje četiri trke, sa preko 40 bodova zaostatka došli smo do skoro 20 bodova prednosti.”

“Teško je reći šta je tome razlog, jer smo se trkali samo na Zolderu. Da li je u pitanju samo staza, da li je to do novog asfalta, niskih temperatura, našeg setapa koji je možda bio posebno dobar za ovu stazu? Mnogo je otvorenih pitanja.”

“Ali, u prošlosti smo oduvek bili veoma moćni na Hokenhajmringu, a mislim i da će nam niske temperature u svakom slučaju pomoći jer smo bili u zaostatku iza Abta u toplijim uslovima. A ostalo bi takođe trebalo da bude u redu.”

I u 2019. Rast i Miler zauzeli su prva dva mesta u generalnom, mada Audi u to vreme imao prioritetnog vozača i to je bio Rast. Ove sezone timskih naredbi nema i Audi trkači slobodni su da se bore.

Upitan za jače i slabije strane svog dobro poznatog rivala, Rast se dao u analizu.

“Njegove jače strane? Definitivno je dobar u vladanju gumama, pogotovu kada je vruće. Tada ne troši gume preterano i verujem da se to pogotovu ove godine videlo. Njegov stil vožnje je vrlo čist i tako je posebno u stanju da dobro čuva zadnje gume.”

“Njegove slabosti? Teško je reći. Prošle godine, a takođe i ove godine, videli smo da u završnim trenucima, onda kada je najvažnije, njegove performanse nisu onakve kao pre.”

“Na primer, prošle godine je prerano startovao na Nirburgringu, a ove godine se na Zolderu takođe malo sapleo. Ali, ja ne mogu da kažem šta je tome razlog. Možda su to bili samo nepogodni uslovi, ili slučajnost. Ja to zapravo i ne bih nazvao slabošću, jer on pravih slabosti nema.”

Rast u biografiji ima dva DTM naslova, GT Masters titulu, tri osvojena Porše superkupa i dva Karera kupa, pobedu na Nirburgringu 24H, po dva trijumfa na 24 sata Spa-Frankoršampa i 24 sata Dejtone, jedan VW polo kup…

Može li pre preseljenja u Formulu E, u potpuno drugačiji ambijent trkanja u jednosedima, bez krova i otkrivenih točkova, da tom bilansu doda još jedno DTM zlato? To će pokazati vikend u Baden-Virtembergu.