Florijan Kamelger: DTM je Formula 1 u turing automobilima

Foto: R-Motorsport

DTM je uveliko u svojoj drugoj polusezoni, a šef R-Motorsport Aston Martin operacije dr Florijan Kamelger zadovoljan je onim što je njegova debitantska postava dosad postigla u seriji koju smatra “Formulom 1 u turing automobilima”.

Švajcarska ekipa u DTM poduhvatu sarađuje s HWA, bivšim fabričkim timom Mercedesa, nastupa s kvartetom pilota i modelom “vantidž DTM”.

U aktuelnom šampionatu voženo je ukupno 12 trka, a vozači R-Motorsporta propustili su da osvoje poene u samo tri navrata: na oba sprinta u Mizanu i u trci 1 na Asenu.

Najbolji pojedinačni trkački rezultati su dva šesta mesta. Prvi je dotle dospeo Džejk Denis na Zolderu, a zatim je istu poziciju ulovio Danijel Hunkadelja na Norisringu.

Pre desetak dana na Brends Heču, ekipa je otvorila još jedno poglavlje sopstvene istorije: Pol di Resta je u subotnjoj vožnji upisao prve krugove u vođstvu za Aston Martin – njih četrnaest. Škot je poveo posle moćnog starta koji je kasnije proglašen neregularnim, pa je shodno tome usledio i kazneni prolazak kroz boks.

U toj trci su tri od četiri “vandtidža DTM” startovala sa neke od top 10 pozicija, čemu su doprineli i promenljivi vremenski uslovi na kvalifikacijama.

Kamelger potpuno uvažava tu činjenicu, ali ističe da je i to dokaz napretka ekipe.

Zadovoljni smo svakim uspehom do kog možemo da stignemo”, kazao je Švajcarac za Motorsport.com. Zato je 14 krugova u vođstvu na domaćoj rundi na Brends Heču bilo apsolutno fantastično.”

Da, može biti da su nam uslovi pomogli, ali to je svakako korak napred. Da li bismo bili četvrti i sedmi na startu u normalni okolnostima? To ne mogu da kažem, ali definitivno ne bismo bili petnaesti ili šesnaesti i zbog toga mislim da se može reći da smo napredovali.”

U nedeljnoj trci na autodromu u Kentu poene su za osmo, odnosno deveto mesto upisali Hunkadelja i Denis, dok je Di Resti šansu da uzme bodove izmakla zbog problema u radio komunikaciji s boksom, zbog kojeg ga mehaničari nisu očekivali kada je otišao na obaveznu zamenu guma.

Imali smo poteškoća, trka na kojima smo se mučili zbog nedostatka tempa”, dodao je Kamelger. “Ali, mislim da je važno i da dobro odmerimo očekivanja jer nam je ovo debitantska sezona u prokleto konkurentnom okruženju!”

“Ovo je Formula 1 u turing automobilima, daleko najperformantnija turing serija, vrlo konkurentna i razlike između proizvođača su minimalne. U stanju smo da stalno jurišamo na poene sa sva četiri automobila. Tu nema ničeg što me ne čini srećnim.”

Šef R-Motorsporta uporedio je svoju ekipu s etabliranim DTM veličinama.

Na početku sezone bilo je kristalno jasno da nećemo osvajati trke. Jer, da je to lako, i neko drugi bi to mogao da uradi. Audi i BMW imaju tako ogromno iskustvo u ovoj serij… Zato sam zadovoljan time kako nam protiče debitantska sezona.”

Model “aston martin vantidž DTM” R-Motorsporta prvi put je izašao na stazu samo dva meseca pre početka sezone, a mesecima pošto su Audi i BMW već počeli da testiraju svoje nove takmičarske automobile s turbo motorima, skrojene po pravilima Klase 1. Reprezentima engleskog luksuznog premijum brenda dozvoljeno je da u toku sezone testiraju, kako bi nadoknadili dane koje su propustili jer im auto nije bio gotov.

Kada gleda u budunost, Kamelger je vrlo oprezan u prognozi šta bi se od njegove trupe dalo očekivati u 2020. Jedno je, međutim, sigurno – trenutno nema planova da se operacija proširi na više od četiri automobila.

Cilj mora da nam bude da postajemo sve bolji i bolji. To nas pokreće i zato smo ovde. Ne mogu da ulazim u detaljna očekivanja, jer i u Formuli 1 postoje uspešni timovi, ali svakako je i njima bilo potrebno vreme da postanu uspešni.”

Ne želim da dodatno opterećujem našu ekipu time što bih rekao da ćemo u drugoj DTM sezoni osvajati trke.