Ford fokus se u Monci vraća na TCR scenu

„Ford fokus ST“, auto koji je po TCR specifikacijama izradio engleski Oniks inženjering, vratiće se u TCR Internacionalnu seriju i takmičiće se na njenoj petoj rundi tokom predstojećeg vikenda u Monci.

„Fokus“ se pod zastavom italijanskog Protim rejsinga dosad pojavio samo na otvaranju TCR sezone na Sepangu i zbog nedaća s menjačem završio je svoje učešće već na kvalifikacijama, a trke nije ni video.

U prošli petak tim Oniks testirao je automobil na Brends Heču, a za volanom je bio bivši BTCC i WTCC trkač Tom Bordman. Ova prba bila je neophodna da bi se rešili problemi ispoljeni u Maleziji, da bi „fokus“ stekao neku ozbiljniju kilometražu i bio unapređen u okvirima trenutnih mogućnosti.

romanini Boardman_Jpn_7
Test na stazi u Kentu ocenjen je kao uspešan, iako nije prošao bez sitnijih spoticanja.

„Auto je išao dobro, performanse su na nivou kojem smo se nadali. Posebno je impresivan motor koji je delo našeg partnera Mauntjuna, vrlo je snažan. Morali smo da rešimo nekoliko sitnica tokom test dana, što se i može očekivati od novog automobila, ali kada se pogledaju podaci i čuju Bordmanovi utisci, u ovoj fazi sve deluje vrlo ohrabrujuće“, kazao je Majk Erl, šef Oniksa.

Kako piše TouringCarTimes, Oniks je u „ford“ ugradio sekvencijalni menjač trkačke specifikacije umesto produkcijskog. Posle probne vožnje na Brends Heču, „fokus“ je isporučen Protim rejsingu, koji će se s njim vratiti TCR seriju i trkati se od Monce nadalje. Ime vozača za petu TCR rundu još nije saopšteno.