Fransoa Ribeiro: „Želim Valentina Rosija u WTCC-u!“

Pod dirigentskom palicom novog direktora, Eurosportovog Fransoa Ribeira, Svetski šampionat turing automobila ušao je u novu epohu, obeleženu u prvom redu nastupom moćnijih automobila i debijem Sebastijana Leba u takmičenju. Prvi čovek prvenstva je magazinu Italiaracing govorio o pravcima daljeg unapređenja WTCC-a, o piramidalnoj strukturi koju bi FIA htela da uspostavi u turing trkama, kao i o tome koje bi sledeće planetarno poznato ime voleo da vidi u seriji kojom rukovodi.

Zadovoljni ste početkom 2014?
– Da mi je krajem prošle godine neko rekao da ćemo startovati sa šesnaest TC1 automobila, smatrao bih da je lud. A automobili su tu. Rad je bio dosta težak i naporan, ali na kraju mislimo da smo dostigli broj koji je u skladu sa očekivanjima kakva diktira sadašnji trenutak.

Taj broj treba da raste?
– To želimo i to pokušavamo da ostvarimo. Još dva proizvođača, bilo bi idealno. Postoje kontakti, nema smisla negirati ih, i s nekima smo već skicirali pisma o namerama. Imena, očigledno, neću kazati, jer to ne bi bilo ozbiljno. Mnogi me pitaju za Alfa Romeo i treba da kažem da je bilo zanimljivo čitati blogove pošto smo objavili da će nam „alfa 4C“ biti sigurnosno vozilo. Stvoreno je neverovano interesovanje. Očigledno se fantazija zahuktala, ali to znači da nas ljudi prate i da intersovanje za šampionat raste.

U padoku se šuška o novim projektima koji bi se ticali automobila TC2 (turbo) klase. Možete li ih potvrditi?
– Razmatramo i procenjujemo nove stvari. Naša je zamisao da u saradnji sa Međunarodnom automobilskom federacijom stvorimo jednu piramidalnu strukturu za turing takmičenja, po modelu onoga što se već dešava u Formuli 1, sa GP2 i GP3, ili u motociklizmu.

Dakle, bilo bi zamislivo da se TC2 (turbo) odvoji od TC1 i postane odvojeni šampionat?
– Naša je namera da im damo različite angažmane – WTCC bi se vozio samo sa automobilima klase TC1, dok bi TC2 (turbo) vozili samostalne trke u jednoj novoj seriji. Jasno je da će doći do promene identiteta – želimo da to budu automobili u bliskoj vezi sa serijskim, želimo jednostavan pravilnik, koji bi dao život kategoriji s niskim troškovima. Kad jednom budu skicirana pravila, koja neizmenjena mogu da primenjuju nacionalne serije, ili da ih upotrebe kao osnovu, imaćemo šampionat koji će na nekim rundama pratiti WTCC. Naravno, ne na svim, baš kako GP2 radi sa Formulom 1.

Imate možda već neke zamisli o pravilniku?
– Postoje planovi, ali važno je da postoji veza sa serijskim automobilima koji se već nalaze na tržištu. Takmičenje mora da bude ekonomično i sportski pravilnik treba da bude identičan onom u WTCC-u. Tako će mladi vozači odmah iskusiti stvarnost svetskog prvenstva. Mislim da će nešto biti na stolu krajem godine i tada će postojati pretpostavke za ozbiljne razgovore o toj novoj kategoriji.

Start šampionata u Marakešu bio je neobičan – nema više Monce, istorijskog imena u automobilizmu. Treba li da se navikavamo na sve manje evropski WTCC?
– Treba da se navikavamo na šampionat koji će slediti razvoj automobilskih tržišta. Otud neće biti iznenađujuće ako se trke budu održavale u zemljama u kojima je auto-sektor u ekspanziji.

Sitroen tako dominira u šampionatu da se već priča da je prvenstvo gotovo, a tek smo na početku. Zabrinjava li vas to?

– Sitroen je izuzetno dobro radio, najbolje je iskoristio resurse i vreme koje je imao na raspolaganju. Njihov auto izašao je na pistu u julu 2013, dok su njegovi direktni suparnici svoje završili tek u februaru i martu 2014. Neki su, pak, videli svoje automobile tek u Maroku. Štaviše, Sitroen nije škrtario ni u čemu, mnogo su testirali i u auto su ugradili tehnička rešenja veoma napredna i neobična za ovu kategoriju. Bilo je logično da će imati ovu prednost. Međutim, siguran sam da konkurenti neće sedeti skrštenih ruku i uzvratiće. Njihov nivo je veoma visok, dakle, još nismo zabrinuti zbog te dominacije, ali jasno je da krajnje pažljivo posmatramo pojavu sa svih njenih aspekata.

Da li WTCC ima potrebu za velikim imenima, za bivšim vozačima Formule 1?
– Ne verujem, mada je jasno da veliko ime uvek deluje privlačno. Jedan od uslova za dolazak Sebastijana Leba bio je da automobili postanu snažniji i teži za vožnju. To su svojstva koja ističu veštinu vozača. I, tako je i učinjeno. Svi žele više snage i automobile koji stvaraju jači aerodinamički potisak. I sad kažem –  umesto da jurimo nekog vozača na izlasku iz Formule 1, zašto ne pokušamo da dovedemo, na primer, Valentina Rosija? Trkaće se u motociklizmu još dve ili tri godine, a posle? Već je vozio auto-trke, ume to da radi i ovo bi mu bilo idealno mesto da se najbolje iskaže. Zašto ne bismo razmišljali o tome?